Πέμπτη, 09 Απριλίου 2020 21:31

Η Ευρωπαϊκή Ενωση σε κρίσιμο σταυροδρόμι

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Η διαφωνία Βορρά - Νότου για το ευρωομόλογο ενδυνάμωσε και στην Ελλάδα τις φωνές που αμφισβητούν την Ευρωπαϊκή Ενωση καταγγέλλοντας ταυτόχρονα τη Γερμανία για την οικονομική πολιτική της λιτότητας.

Αυτή τη φορά μάλιστα, δίπλα στις παραδοσιακές αντιευρωπαϊκές φωνές της κομμουνιστικής αριστεράς και της εθνικιστικής ακροδεξιάς, ακούγονται ξεκάθαρα τόσο οι φωνές των φιλοαμερικανών οπαδών του Ντόναλντ Τραμπ όσο και των θαυμαστών του Brexit που δοξάζουν τον Μπόρις Τζόνσον επειδή απάλλαξε το Ηνωμένο Βασίλειο από τη σοσιαλιστική σκλαβιά των Βρυξελλών. Αν σε όλες αυτές τις φωνές προστεθούν κι εκείνες που αναπαράγουν χωρίς δεύτερη σκέψη ό,τι μεταδίδει η Μόσχα και το Πεκίνο, γίνεται κατανοητό ότι η συζήτηση για την οικονομική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα διεξαχθεί με συνθήματα σαν αυτά που φέρνουν στην εξουσία τους λαϊκιστές... που στη συνέχεια συγκρούονται με την πραγματικότητα. Με δεδομένη λοιπόν την επιθετικότητα της Τουρκίας του Ταγίπ Ερντογάν -και για να αποφύγουμε μια εθνική σύγκρουση με την πραγματικότητα-, οι αμφισβητίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα πρέπει να μας ξεκαθαρίσουν με ποιον θα συμμαχήσει η Ελλάδα την επομένη μέρα.

Οι επιλογές δεν είναι πολλές, αφού μόνο οι ΗΠΑ, η Ρωσία και η Κίνα μπορούν να συνετίσουν τον Ερντογάν. Σε περίπτωση συμμαχίας με την Κίνα (που έχει κατά κεφαλήν ΑΕΠ 8.643 δολάρια) ή με τη Ρωσία (που έχει κατά κεφαλήν ΑΕΠ 10.955 δολάρια) θα πρέπει να ξεχαστεί κάθε οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα (που έχει κατά κεφαλήν ΑΕΠ 18.637 δολάρια). Από εκεί και πέρα θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι οι ΗΠΑ του Τραμπ είναι υπέρ του απομονωτισμού και δύσκολα θα στείλουν... ιππικό στο Αιγαίο για να μας βοηθήσει.

Βεβαίως υπάρχουν κι εκείνοι που πιστεύουν όχι μόνο ότι η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει μόνη της, αλλά κι ότι η Μεσσηνία πρέπει να υψώσει προστατευτικά τείχη στην Τσακώνα επιβάλλοντας δασμούς και στα σκόρδα Τριπόλεως. Και πριν σπεύσετε να λοιδορήσετε όσους θέλουν να επιβάλουν δασμούς στα σκόρδα για να γίνει ισχυρή η Ελλάδα, θα σας θυμίσω ότι και ο Μπόρις Τζόνσον πριν νοσήσει δήλωνε ότι θα σταματήσει τον κορονοϊό με την ανοσία της αγέλης. Από εκεί και πέρα, όποιος επιστρέψει στο σ τ ρ α τ ό π ε δ ο της λογικής, θα πρέπει να αντιληφθεί ότι στην πολιτική πολλές φορές επιλέγεται μια δυσάρεστη λύση επειδή οι υπόλοιπες είναι καταστροφικές. Μένει να δούμε αν θα επιτευχθεί ένας δυσάρεστος συμβιβασμός για την οικονομική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης ή αν θα ξεκινήσει μια καταστροφική πορεία.

lathanasis@yahoo.gr

Θανάσης Λαγός