Παρασκευή, 10 Απριλίου 2020 21:44

Θα χάσουμε πάλι την... πτήση της ανάπτυξης;

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

«Πρέπει να αποκτήσει η Καλαμάτα ένα αεροδρόμιο σαν του Ηρακλείου που θα εξυπηρετεί 7 εκατ. επιβάτες το χρόνο;

Πόσους επιβάτες θα εξυπηρετεί στο μέλλον ο αερολιμένας της μεσσηνιακής πρωτεύουσας; Είναι βιώσιμη η συλλειτουργία του διεθνούς αεροδρομίου "Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος" με το στρατιωτικό αεροδρόμιο εκπαίδευσης πιλότων της Πολεμικής Αεροπορίας; Αρκεί ο υπάρχων διάδρομος για την απογείωση μεγάλων αεροσκαφών (Boeing 777, Airbus A380) γεμάτων με καύσιμα;».

Τα παραπάνω ερωτήματα θέσαμε από αυτήν εδώ τη στήλη στα μέσα Φεβρουαρίου, αλλά κανένας αρμόδιος δεν μπήκε στον κόπο να απαντήσει έστω και στα μισά. Προσωπικά θα ήμουν ευτυχής αν γνώριζαν τις απαντήσεις οι τοπικοί άρχοντες και η πολιτική ηγεσία που θα αποφασίσει για εμάς χωρίς εμάς, αλλά πολύ φοβάμαι ότι κανένας δεν ασχολείται σοβαρά με το θέμα - και γι’ αυτό δεν αποκλείεται τελικώς να βρεθούμε όλοι προ οδυνηρών εκπλήξεων, ανάλογων μ’ εκείνη της καταστροφής του δρόμου στην Τσακώνα.

Δυστυχώς, η περίφημη δημόσια διαβούλευση είναι για τα μάτια του κόσμου και γίνεται μόνο με τυπικές αναρτήσεις σε διάφορες ιστοσελίδες. Αν γινόταν ουσιαστικός διάλογος, η κυβέρνηση και οι επιστημονικοί φορείς θα ενημέρωναν επίσημα τους πολίτες και τις τοπικές αρχές αντί να ξοδεύονται δεκάδες εκατομμύρια για μάστερ πλαν και μελέτες που, αντί να εφαρμοστούν, συνήθως... επικαιροποιούνται.

Το Φεβρουάριο στο ίδιο άρθρο με τις ερωτήσεις υπενθυμίσαμε ότι «η απαλλοτρίωση των 50 στρεμμάτων για την επέκταση - αναβάθμιση του αεροδρομίου εκκρεμεί από το 2005. Για να γίνουν κατανοητές οι σύγχρονες ταξιδιωτικές ανάγκες, αξίζει να σημειωθεί ότι το 2004, όταν η Ελλάδα διοργάνωσε τους Ολυμπιακούς Αγώνες, αφίχθησαν στην Ελλάδα 7,1 εκατ. αλλοδαποί επισκέπτες, ενώ πέρυσι αφίχθησαν στα αεροδρόμια όλης της χώρας 21,4 εκατ. επισκέπτες...».

Τι άλλαξε από τότε μέχρι σήμερα; Αλλάξαν τα πάντα, και φυσικά η πανδημία του κορονοϊού ενδέχεται να αλλάξει μεταξύ άλλων και το χώρο των αεροπορικών μεταφορών.

Ετσι κι αλλιώς όμως, την επομένη μιας πανδημίας οι ταξιδιώτες πιθανόν θα προτιμήσουν ένα άνετο αεροδρόμιο με σύγχρονες εγκαταστάσεις, αποφεύγοντας το συνωστισμό και το στριμωξίδι των μικρών αερολιμένων που έχουν ξεχαστεί στον 20ό αιώνα. Εμείς θα χάσουμε για ακόμα μια φορά το... αεροπλάνο της ανάπτυξης ή αυτή τη φορά οι άρχοντες θα αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και θα ζητήσουν επιμόνως να εκσυγχρονιστεί το αεροδρόμιο "Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος";

Κλείνω και το σημερινό άρθρο με τον επίλογο του Φεβρουαρίου: «Η Fraport στην Κω αυξάνει κατά 201% τη συνολική έκταση του αεροδρομίου σε 24.000 τ.μ., και στη Σαντορίνη κατά 236% τη συνολική έκταση του αεροσταθμού σε 15.640 τ.μ. Στη Θεσσαλονίκη η Fraport αυξάνει τους σταθμούς check-in από 30 σε 44, και τον αριθμό των πυλών από 16 σε 24. Στη Σαντορίνη αυξάνονται οι σταθμοί check-in από 8 σε 17, και οι πύλες από 5 σε 8. Οι Μεσσήνιοι πότε θα μάθουν πόσους σταθμούς check-in θα διαθέτει το 2025 το αεροδρόμιο "Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος";». Μπορεί όλα αυτά να μοιάζουν άκαιρα στη σημερινή συγκυρία. Εχω όμως την πεποίθηση ότι, στη μετά πανδημία εποχή, το καλύτερο «στασίδι» θα το πιάσουν όσοι διαθέτουν αξιόπιστες υποδομές.

(Σ.Σ. Η φωτογραφία είναι από τις αίθουσες του αεροδρόμιου "Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος" Σεπτέμβριο 2019)

lathanasis@yahoo.gr

Θανάσης Λαγός

 

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 12 Απριλίου 2020 21:50