Τετάρτη, 06 Μαϊος 2020 16:22

Το παραθαλάσσιο μέτωπο του Δήμου Μεσσήνης

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(5 ψήφοι)

 

Ο δρόμος Καλαμάτα - Ριζόμυλος, σε αντίθεση με όσα υποστηρίζουν όσοι επιχειρούν να υποβαθμίσουν τη σημασία του, δεν απολήγει απλώς στην Πυλία, αλλά συνδέει επίσης τη μεσσηνιακή πρωτεύουσα και το Αεροδρόμιο με την ακτογραμμή του Δήμου Μεσσήνης από την Ανάληψη έως τον Αγιο Ανδρέα.

Σε έναν ορθολογικό κόσμο, οι δημότες της Μεσσήνης θα διαδήλωναν για τη γρήγορη αποπεράτωση του αυτοκινητόδρομου που θα αύξανε το τοπικό ΑΕΠ, αντί να ακούν όσους επιθυμούν να τους κρατήσουν δέσμιους των επιδομάτων και των αποζημιώσεων, ακυρώνοντας κάθε αναπτυξιακή προοπτική της περιοχής με αίολα επιχειρήματα.

Ανοίγοντας παρένθεση, επειδή εσχάτως ακούμε συνεχώς για τη "μονοκαλλιέργεια του τουρισμού", απλώς θα επισημάνουμε ότι η αγροτική παραγωγή στην Κρήτη των 4,4 εκατομμυρίων αλλοδαπών επισκεπτών δεν μειώθηκε καθόλου: Αντιθέτως η "κρητική κουζίνα", σε αντίθεση με τη μεσσηνιακή ή την πελοποννησιακή, διαφημίστηκε από τα εκατομμύρια επισκέπτες και γι’ αυτό τα κρητικά προϊόντα έχουν καλύτερη θέση από τα μεσσηνιακά στα ράφια της παγκόσμιας αγοράς. Κλείνοντας την παρένθεση προκαλούμε όποιον θέλει να μας εξηγήσει, με στοιχεία και όχι με συνθήματα, γιατί στη Μεσσηνία η αύξηση των επισκεπτών θα οδηγήσει σε συρρίκνωση της αγροτικής παραγωγής ενώ τα επίσημα στοιχεία από την Κρήτη δείχνουν το ακριβώς αντίθετο.

Σε κάθε περίπτωση, ο αυτοκινητόδρομος Καλαμάτα - Ριζόμυλος είναι αναγκαίος για την ανάπτυξη της Ανάληψης, της Βελίκας, του Πεταλιδίου, των Χράνων, του Αγίου Ανδρέα και της Λογγάς. Οι ωραίες αυτές περιοχές του Δήμου Μεσσήνης παραμένουν αναξιοποίητες, πολύ κάτω των δυνατοτήτων τους, επειδή οι πολιτικοί και τα κόμματα ενδιαφέρονται περισσότερο για τη διανομή επιδομάτων και αποζημιώσεων στους ψηφοφόρους τους. Το εισόδημα στους παραθαλάσσιους οικισμούς του Δήμου Μεσσήνης θα αυξηθεί μόνο όταν οι κάτοικοι αντιληφθούν ότι ο δρόμος της ανάπτυξης δεν είναι στρωμένος με επιδόματα - κι ότι η Μάνη και η Πυλία έχουν περισσότερο τουρισμό επειδή έπαψαν να στηρίζουν τις ελπίδες τους στο κράτος-πατερούλη.

Από εκεί πέρα, το Νησί θα αποφασίσει αν θέλει να είναι παραθαλάσσιος προορισμός ή αν θα συνεχίσει την παρακμιακή δημογραφική και οικονομική πορεία του.

lathanasis@yahoo.gr

Θανάσης Λαγός