Τετάρτη, 13 Μαϊος 2020 20:44

Πουλώντας πατριωτισμό στην παγκόσμια αγορά

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(6 ψήφοι)

 Κάθε φορά που βλέπω στο Facebook κείμενα για την ανάγκη στήριξης της τοπικής αγοράς, αναρωτιέμαι πόσοι υποστηρικτές τους μπορούν να αντιληφθούν ότι αυτοαναιρούνται καθώς αντλούν την όποια πληροφόρησή τους από τις διεθνείς πλατφόρμες γυρνώντας την πλάτη στα... τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Ειλικρινά δεν ξέρω πώς φαντάζονται όλοι αυτοί τη "νέα τοπική αγορά", αλλά αν μεταξύ άλλων πιστεύουν πραγματικά ότι μπορεί να υπάρξει χωρίς τοπικά μέσα ενημέρωσης, μάλλον είναι τόσο μπερδεμένοι, όσο κι εκείνοι που τάσσονται κατά της παγκοσμιοποίησης ενώ ταυτόχρονα ζητούν από το κράτος να μην ανακατεύεται στις υποθέσεις του ποδοσφαίρου γιατί είναι αρμοδιότητα της FIFA.

Σε κάθε περίπτωση, το μέλλον των τοπικών μέσων ενημέρωσης, όπως και το μέλλον όλων των τοπικών επιχειρήσεων, δεν θα γίνει πιο ανθηρό αν κλείσουν τα σύνορα στην... Τσακώνα. Αντιθέτως, κάθε προσπάθεια επιστροφής στην "πόλη-κράτος” (ειδικά σε περιοχές όπως η Μεσσηνία που δεν έχουν την τεχνογνωσία και τις πρώτες ύλες να παράγουν κεφαλαιουχικά αγαθά) οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε μείωση της παραγωγής και σε επιδείνωση του βιοτικού επιπέδου.

Σε αυτές τις συνθήκες, που έτσι κι αλλιώς καμία κοινωνία δεν μπορεί να τις καθορίσει σύμφωνα με τις επιθυμίες της, μόνο η αξιοποίηση των δυνατοτήτων της σύγχρονης τεχνολογίας και του διεθνούς εμπορίου μπορεί να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και τη θέση τους στην παγκόσμια αγορά. Από εκεί και πέρα, ο καθένας έχει δικαίωμα να διεκδικεί μεγαλύτερο κομμάτι από την πίτα πουλώντας... πατριωτισμό. Αλλά οφείλει να γνωρίζει ότι αυτή η "μέθοδος" πωλήσεων, χωρίς βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, οδηγεί τελικά σε λουκέτα και παρακμή.

Εννοείται ότι κι εγώ θα ήθελα να πάρω σύνταξη δουλεύοντας στην εφημερίδα, αλλά κανένας δεν μπορεί να μου εγγυηθεί ότι θα υπάρχουν έντυπα σε μια πενταετία ή σε μια δεκαετία. Αντιθέτως, το μόνο βέβαιο είναι ότι θα υπάρχουν πολλοί που θα εξακολουθούν να γράφουν στο Faceobook για την ανάγκη επιστροφής στην εποχή του... Γουτεμβέργιου.

lathanasis@yahoo.gr

Θανάσης Λαγός

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 13 Μαϊος 2020 20:46