Τρίτη, 30 Μαρτίου 2021 11:35

Προτάσεις για τους δρόμους της Πύλου

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)

Το κόστος κατασκευής της παράκαμψης της Γιάλοβας ουσιαστικά επιβεβαιώνει το άρθρο με τίτλο «"Στον αέρα" οι δρόμοι της Costa Navarino» που δημοσιεύσαμε πριν λίγες ημέρες, καθώς κυβέρνηση και Περιφέρεια δύσκολα θα διαθέσουν 45 εκ. ευρώ για ένα δρόμο 10 χιλιομέτρων.

Ουσιαστικά η Περιφέρεια αδυνατεί να δώσει 45 εκ. ευρώ για ένα έργο της Μεσσηνίας χωρίς να προκαλέσει οργισμένα σχόλια στους άλλους νομούς που δικαίως θα διαμαρτυρηθούν για ρουσφέτι του περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα προς την εκλογική του περιφέρεια. Από την άλλη πλευρά το υπουργείο Υποδομών δύσκολα θα δώσει το "πράσινο φως" για ένα νέο έργο, ενώ εκκρεμούν ακόμα η κατασκευή τού Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη προϋπολογισμού 180 εκ. ευρώ και Καλό Νερό - Τσακώνα προϋπολογισμού 190 εκ. ευρώ.

Η κατασκευή όλων αυτών των δρόμων θα ήταν εφικτή αν είχε προχωρήσει το 2015 η κατασκευή τού Καλαμάτα - Ριζόμυλος με εθνικούς πόρους και δεν σταματούσε αναίτια για να ξεκινήσει η διαγωνιστική διαδικασία του διαρκούς διαλόγου για το Καλαμάτα - Πύλος - Μεθώνη. με ολοκληρωμένο το τμήμα Καλαμάτα - Ριζόμυλος θα συζητούσαμε σήμερα χωρίς άγχος για τα τμήματα Ριζόμυλος - Πύλος, παράκαμψη της Πύλου, παράκαμψη της Γιάλοβας και Πύλος - Μεθώνη. Τελικώς όμως κυβέρνηση και Περιφέρεια αν δεν θέλουν να κάνουν μισές δουλειές θα αναγκαστούν να καταθέσουν δημοσίως προτάσεις για το σύνολο του έργου.

Κατά την ταπεινή μας άποψη η Περιφέρεια μπορεί να κατασκευάσει με δικούς της πόρους και ξεχωριστό διαγωνισμό μόνο το τμήμα Πύλος - Μεθώνη που δεν απαιτεί μεγάλα τεχνικά έργα. Από εκεί και πέρα το υπουργείο Υποδομών και οι κοινοπραξίες που μετέχουν στο διαρκή διάλογο θα πρέπει να αναζητήσουν λύσεις για την ένταξη των παρακάμψεων της Πύλου και της Γιάλοβας στο έργο Καλαμάτα - Πύλος. Για να γίνει εφικτή τόσο η κατασκευή των παρακάμψεων της Πύλου και της Γιάλοβας όσο και του τμήματος Σουληνάρι - Πύλος, ο δρόμος θα πρέπει να ξεκινά από τον κόμβο του "Μορέα" ώστε να εξοικονομηθούν τα δεκάδες εκατομμύρια ευρώ που προορίζονται για απαλλοτριώσεις στο Ασπρόχωμα.

Σε κάθε περίπτωση δεν κατέχουμε καμία απόλυτη αλήθεια και για αυτό περιμένουμε να ακούσουμε ή να διαβάσουμε και άλλες ρεαλιστικές προτάσεις για το Καλαμάτα - Πύλος - Μεθώνη και τις παρακάμψεις της Πύλου και της Γιάλοβας

lathanasis@gmail.com

Θανάσης Λαγός

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 06 Απριλίου 2021 12:56