Τετάρτη, 09 Φεβρουαρίου 2022 18:26

Ποιοτικό πόσιμο νερό για όλους

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(6 ψήφοι)

Το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) έκρινε αντισυνταγματική τη μεταβίβαση της πλειοψηφίας των μετοχών ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στην Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας.

"Υπό τις παρούσες συνθήκες, δηλαδή υπό συνθήκες παροχής των υπηρεσιών αυτών μονοπωλιακώς, από δίκτυα μοναδικά στην περιοχή και ανήκοντα, ιδιοκτησιακώς, στην ΕΥΔΑΠ ΑΕ [στον φορέα που παρέχει τις υπηρεσίες δυνάμει σύμβασης παραχώρησης], είναι συνταγματικώς επιβεβλημένος ο έλεγχος της ΕΥΔΑΠ ΑΕ από το Ελληνικό Δημόσιο, όχι απλώς με την άσκηση εποπτείας επ’ αυτής, αλλά και διά του μετοχικού της κεφαλαίου» επισημαίνει η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ, με την οποία μπαίνει οριστικό τέλος σε μια ανώφελη για τον πολίτη μετατροπή ενός κρατικού μονοπωλίου σε ιδιωτικό. Ελπίζουμε να μπει οριστικό τέλος και στην ανούσια συζήτηση για ιδιωτικοποίηση των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ), ώστε να ξεκινήσει επιτέλους ένας ουσιαστικός διάλογος για τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών και τη μείωση της τιμής του νερού.

Κατά την ταπεινή μου άποψη, σε κάθε νομό πρέπει να λειτουργεί μία μόνο Διαδημοτική Επιχείρηση Υδρευσης και Αποχέτευσης, στη θέση των σημερινών ΔΕΥΑ και Συνδέσμων Ύδρευσης. Από εκεί και πέρα θα πρέπει να δοθεί έμφαση αφενός στη βελτίωση της ποιότητας του πόσιμου νερού και αφετέρου στην περαιτέρω προστασία του περιβάλλοντος, με αναβάθμιση των μονάδων βιολογικού καθαρισμού και χρήση του καθαρισμένου από τα λύματα νερού στην άρδευση. Ειδικά στη βελτίωση της ποιότητας του πόσιμου νερού, θα πρέπει να εγκαταλειφθεί σταδιακά ο καθαρισμός με χλώριο και να δημιουργηθούν σύγχρονες μονάδες επεξεργασίας του νερού με όζον και ακτίνες UV, σαν αυτές που διαθέτει το Παρίσι και άλλες ευρωπαϊκές πόλεις. Τέλος, θα πρέπει να υπάρχει δωρεάν παροχή πόσιμου νερού στους δρόμους όλων των τουριστικών προορισμών, ώστε να μειωθεί η χρήση των πλαστικών μπουκαλιών. Μεγάλοι στόχοι; Απλώς ασυνήθιστοι για άρχοντες εθισμένους στις αναπλάσεις και στα ψηφίσματα για κρατικές ενισχύσεις.

lathanasis@gmail.com

Θανάσης Λαγός