Σάββατο, 29 Απριλίου 2023 11:12

Υποψήφιοι στο άγνωστο με βάρκα την… αυτοεκτίμηση

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(5 ψήφοι)

Έχοντας ζήσει στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια μια ύφεση πρωτόγνωρης διάρκειας, την πανδημία Covid-19 και την ενεργειακή κρίση εξαιτίας της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, αναρωτιέμαι με ποια κριτήρια αποφασίζουν οι υποψήφιοι σύμβουλοι την ένταξή τους σε αυτοδιοικητικά ψηφοδέλτια, χωρίς να γνωρίζουν πότε και ποια κόμματα θα σχηματίσουν κυβέρνηση.

 Πραγματικά, δεν έχω καμία διάθεση να αμφισβητήσω τις καλές προθέσεις των υποψήφιων συμβούλων, ούτε τις αυτοεκτιμώμενες ικανότητές τους. Απλώς αναρωτιέμαι πώς θα πολιτευτούν χωρίς να γνωρίζουν τουλάχιστον τον εκλογικό νόμο, με τον οποίο θα διεξαχθούν οι αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου. Υπενθυμίζουμε ότι ο τομεάρχης Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης, μιλώντας στο Olympia Forum τον περασμένο Οκτώβριο, δήλωσε: «Θεωρούμε ότι θα είμαστε η επόμενη κυβέρνηση και θα καταργήσουμε το 43%, χωρίς όμως να πάμε σε αιφνιδιασμούς. Αν γίνουμε κυβέρνηση, και πιστεύω θα γίνουμε, με τους συμμάχους μας θα αλλάξουμε μέχρι τις αυτοδιοικητικές εκλογές δύο πράγματα και τίποτα άλλο. Πρώτον την άθλια ρύθμιση του 43%, όπου για να βγει κάποιος δήμαρχος θα πρέπει να έχει το 50%, ενώ θα επαναφέρουμε τις αρμοδιότητες που περιγράφονται στον “Κλεισθένη” για τα κοινοτικά συμβούλια».

Προφανώς λοιπόν, αν συγκροτηθεί μια κυβέρνηση αυτοδύναμη ή με κορμό τη Νέα Δημοκρατία, οι δήμαρχοι και οι περιφερειάρχες θα εκλέγονται από την πρώτη Κυριακή αν αποσπάσουν το 43% των ψήφων, ενώ αν συγκροτηθεί κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, οι δήμαρχοι και οι περιφερειάρχες θα εκλέγονται από την πρώτη Κυριακή αν αποσπάσουν το 50%. Όποιος υποψήφιος αιρετός θεωρεί ασήμαντη αυτή την «εκκρεμότητα», δεν είναι μόνο αφελής. Είναι και επικίνδυνος, καθώς δεν αντιλαμβάνεται ότι αυτή και μόνο η «εκκρεμότητα» είναι ικανή να αλλάξει τόσο τον αυτοδιοικητικό χάρτη όσο και τη σύνθεση των αιρετών οργάνων.

Βεβαίως, πολλοί μπορεί να είναι ήδη σίγουροι για το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών. Εμείς απλώς θυμόμαστε όλους εκείνους που έπεσαν από τα σύννεφα το βράδυ των εθνικών εκλογών το 2012, το 2015 και το 2019. Από εκεί και πέρα, είναι αυτονόητο ότι η εκάστοτε κυβερνητική πολιτική, ειδικά σε ταραγμένους καιρούς όπως οι σημερινοί, επηρεάζει σημαντικά την πολιτική πορεία τόσο των παρατάξεων όσο και -κυρίως- των συμβούλων της αυτοδιοίκησης. Για του λόγου το ασφαλές, αρκεί να υπενθυμίσουμε την πύρρειο νίκη των αυτοδιοικητικών παρατάξεων του ΠΑΣΟΚ το 2010, που οδήγησε στη συνέχεια σε διάρρηξη των δεσμών που είχε η Κεντροαριστερά με την αυτοδιοίκηση. Η ανατροπή του συσχετισμού δυνάμεων όμως δεν συντελέστηκε στην αυτοδιοίκηση: Η ανατροπή έγινε στην κεντρική πολιτική σκηνή -κι αυτό οφείλουν να το θυμούνται όσοι βιάζονται να δηλώσουν υποψηφιότητα χωρίς να γνωρίζουν την κυβέρνηση της επόμενης τετραετίας ή έστω του επόμενου εξαμήνου ή έτους.

lathanasis@gmail.com

Θανάσης Λαγός