Πέμπτη, 04 Μαϊος 2023 09:47

Στρατηγικά λάθη σε βάρος της Μεσσηνίας

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(11 ψήφοι)

Η υπανάπτυξη της Μεσσηνίας οφείλεται κυρίως σε δύο λανθασμένες στρατηγικές επιλογές, οι οποίες αγνόησαν α) την ελιά Καλαμάτας και το διεθνώς καταξιωμένο brand name «Kalamata Olives» και β) την παγκόσμια ταξιδιωτική αγορά.

Η ηγεσία του νομού επέλεξε, αντίθετα, να «επενδύσει» στο ανώνυμο ελαιόλαδο και στους επισκέπτες από την Αττική. Εξαιτίας της πρώτης επιλογής, ο πρωτογενής τομέας δεν κατάφερε να αξιοποιήσει την παγκοσμίως γνωστή ονομασία «Kalamata Olives» για να τοποθετήσει τα μεσσηνιακά προϊόντα στα ευρωπαϊκά ράφια -και γι’ αυτό πλέον είναι μονόδρομος η προώθηση των τοπικών προϊόντων στην ταξιδιωτική αγορά του νομού. Η ταξιδιωτική αγορά όμως παραμένει υπανάπτυκτη εξαιτίας του δεύτερου στρατηγικού λάθους, που διαπράχθηκε επειδή υπερεκτιμήθηκαν οι δυνατότητες της εγχώριας αγοράς, με συνέπεια να υποτιμηθεί σε βαθμό αδιαφορίας η δυνατότητα μετατροπής του Αερολιμένα «Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος» σε διεθνή πύλη εισόδου της Πελοποννήσου.

Ουσιαστικά η Μεσσηνία ενδιαφέρθηκε (και σε μεγάλο βαθμό ακόμα ενδιαφέρεται) κυρίως για τις 17 εκατ. διανυκτερεύσεις της ελληνικής αγοράς, δίνοντας ελάχιστη σημασία στις… 92,5 εκ. διανυκτερεύσεις των αλλοδαπών ταξιδιωτών. Εξυπακούεται όμως ότι, όσο κι αν προσπαθήσει η Μεσσηνία, δεν πρόκειται να αποσπάσει διψήφιο ποσοστό από τη σταθερή εγχώρια αγορά των 17 εκατ. διανυκτερεύσεων, καθώς οι περισσότεροι Έλληνες προτιμούν να κάνουν διακοπές είτε στον τόπο καταγωγής τους είτε σε νησί. Αντιθέτως, οι διανυκτερεύσεις των αλλοδαπών στην Ελλάδα αυξήθηκαν το 2019 σε σχέση με το 2008 κατά 70%: από 47 εκατ. σε 92,5 εκατ. Όμως, από τις νέες 45,5 εκατ. διανυκτερεύσεις αλλοδαπών η Μεσσηνία κατάφερε να αποσπάσει μόνο 326.085 -που αντιστοιχούν στο 0,7% της νέας πίτας...

Η δε ναυαρχίδα του μεσσηνιακού τουρισμού μέχρι το 2018, ο ∆ήμος Καλαμάτας, κατάφερε να αποσπάσει από τη νέα πίτα των 45,5 εκατ. διανυκτερεύσεων μόλις 90.800 διανυκτερεύσεις. Όταν λοιπόν ο ∆ήμος Καλαμάτας ως υποτιθέμενη ναυαρχίδα του μεσσηνιακού τουρισμού καταφέρνει να αποσπάσει μόλις το 0,1% της νέας πίτας των 45,5 εκατ. διανυκτερεύσεων αλλοδαπών επισκεπτών, είναι τουλάχιστον αφελής κάθε συζήτηση για τουριστική ανάπτυξη της Μεσσηνίας… χωρίς την Costa Navarino. Αλλιώς διατυπωμένο: Τα επιτεύγματα της Costa Navarino ουσιαστικά αποκρύπτουν τα εγκληματικά στρατηγικά λάθη της μεσσηνιακής πολιτικής ηγεσίας και παράλληλα επιτρέπουν σε όσους τα διέπραξαν να διεκδικούν ακόμα μια θητεία για να τα συνεχίσουν. Και πολύ φοβάμαι ότι οι πολίτες θα τους δώσουν μια ακόμα ευκαιρία να καταστρέψουν τη Μεσσηνία, γιατί βαριούνται να διαβάζουν αριθμούς που διαψεύδουν τις κολακείες για τον «ευλογημένο τόπο», καθώς αποκαλύπτουν τα εγκληματικά λάθη της πολιτικής ηγεσίας.

lathanasis@gmail.com

Θανάσης Λαγός