Τρίτη, 06 Ιουνίου 2023 11:39

542* ημέρες τοποθετούν κυβόλιθους σε 250 μέτρα της Ναυαρίνου στην Καλαμάτα

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)

«Το τμήμα της Ναυαρίνου μεταξύ Φαρών και Ακρίτα είναι μικρότερο από 250 μέτρα, αλλά για την ανάπλασή του θα χρειαστούν 6 μήνες. Ουσιαστικά θα αναπλάθονται περίπου 1,2 μέτρα την ημέρα.

Φαντάζομαι ότι η ανάπλαση θα γίνει με... κουτάλι, γιατί αν οι εργάτες είχαν τουλάχιστον κασμάδες και αξίνες θα μπορούσαν να τελειώσουν το αργότερο σε 15 μέρες».

Έγραψα αυτό το σχόλιο στις 27 Οκτωβρίου 2021, γιατί ο δύσμοιρος πίστευα ακόμα ότι μας είχε γίνει μάθημα το πάθημα της χρεοκοπίας του 2010. Τελικώς όμως η Ελλάδα δεν αλλάζει και αυτό το αποδεικνύει μεταξύ άλλων η οδύσσεια του έργου της ανάπλασης της Ναυαρίνου, που τελικώς ξεκίνησε στις 6 Δεκεμβρίου 2021 και ενώ έχουν περάσει 542 ημερολογιακές ημέρες δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί. Αν κάνουμε τις σχετικές πράξεις θα διαπιστώσουμε ότι καθημερινά κατά μέσο όρο τοποθετούν κυβόλιθους σε έκταση μισού μέτρου.

Προφανώς για αυτή την κατάντια δεν φταίει μόνο ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος.

Προφανέστερα δεν φταίει μόνο ο εργολάβος, που έτσι και αλλιώς κοιτάει το συμφέρον του.

Ευθύνεται πρώτα από όλα η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, που δεν άλλαξε το θεσμικό πλαίσιο για τα δημόσια έργα, με συνέπεια να κάνουν πάρτι οι κρατικοδίαιτοι εργολάβοι με τα χρήματα των φορολογούμενων.

Λιγότερες ευθύνες, αλλά όχι ασήμαντες, έχουν ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, που αντί να αναδείξουν το πρόβλημα της σπατάλης των δημόσιων πόρων αναζητούν επιπρόσθετα φορολογικά έσοδα, προφανώς για να ενισχύσουν ακόμα περισσότερο τη συμπαθή τάξη των κρατικοδίαιτων εργολάβων.

Μεγάλη ευθύνη έχει και το ΤΕΕ, που ως σύμβουλος της Πολιτείας αδιαφορεί για τη σπατάλη χρόνου και χρημάτων σε έργα που δεν τελειώνουν ποτέ στην ημερομηνία που ορίζει η προγραμματική σύμβαση. Ευθύνες έχει και ο Τύπος, που θεωρεί ότι θα επιβιώσει σε μια χώρα που χρειάζονται δύο χρόνια για να τοποθετηθούν κυβόλιθοι σε έκταση 250 μέτρων.

Στη δημοκρατία όμως ευθύνη έχουν κυρίως οι πολίτες, που παρακολουθούν απαθείς τα τρωκτικά να ροκανίζουν το δημόσιο χρήμα.

Σε μια κανονική χώρα η ανάπλαση της Ναυαρίνου θα είχε προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων και παραιτήσεων. Στη χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας μετράμε με κυβόλιθους τις ημέρες μέχρι την επόμενη χρεοκοπία. Και όταν χρεοκοπήσουμε ξανά θα φταίνε οι ξένοι και θα την πληρώσει πάλι ο υποφαινόμενος με νέα μείωση του μισθού του, επειδή καταγγέλλει τη διαφθορά αντί να βάζει… κυβόλιθους σε πλατείες.

 * Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην έντυπη έκδοση την Παρασκευή 2 Ιουνίου 2023

lathanasis@gmai.com

Θανάσης Λαγός