Πέμπτη, 22 Ιουνίου 2023 11:53

Οι πελατειακές σχέσεις απλώς συντηρούν τη φτώχεια και στη Μεσσηνία

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(5 ψήφοι)

Μια βόλτα στην Καλαμάτα ή στην υπόλοιπη Μεσσηνία είναι αρκετή, για να αντιληφθεί ο μέσος πολίτης ότι οι τοπικοί άρχοντες και η συντριπτική πλειοψηφία του εκλογικού σώματος έχουν συνάψει ένα άτυπο «κοινωνικό συμβόλαιο» για τη διατήρηση της ανομίας.

Αυτή η γενικευμένη ανομία συντηρεί τις πελατειακές σχέσεις και τα μικρά ή μεγαλύτερα προνόμια των συναλλασσόμενων ψηφοφόρων. Η καταστρατήγηση του νόμου είναι ορατή παντού, διά γυμνού οφθαλμού: Τόσο στα παράνομα κατειλημμένα πεζοδρόμια όσο και στους δρόμους, όπου καθημερινά γίνονται χιλιάδες παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. Οι καταπατητές του δημόσιου χώρου, με την ανοχή των τοπικών αρχών, ουσιαστικά εξασφαλίζουν πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών τους που δεν έχουν την εύνοια της εξουσίας. Ταυτόχρονα όμως υπονομεύουν την οικονομική ανάπτυξη, που έτσι κι αλλιώς επιτυγχάνεται σε καθεστώς ισονομίας.

Όταν κυριαρχούν οι πελατειακές σχέσεις και η εφαρμογή του νόμου γίνεται αλά καρτ, η οικονομία παραμένει στάσιμη. Αιτία είναι η έλλειψη υγιούς ανταγωνισμού, που είναι αναγκαία προϋπόθεση για την ανάπτυξη καινοτόμων δράσεων και συνεργειών που οδηγούν στην οικονομική μεγέθυνση. Αυτό το επιβεβαιώνει περίτρανα η οικονομική ανάπτυξη των ευρωπαϊκών δήμων και Περιφερειών, όπου υπάρχει καθεστώς νομοκρατίας, σε αντίθεση με το χαμηλό κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Μεσσηνίας μετά από 3 ΚΠΣ και 2 ΕΣΠΑ. Γι’ αυτό, οι πολιτικοί που εκλέγονται ή επανεκλέγονται καταστρατηγώντας την ισονομία (σε αντίθεση βέβαια με όσα υποστηρίζουν στα λόγια) τελικώς υπονομεύουν την οικονομική ανάπτυξη, το εισόδημα και το βιοτικό επίπεδο όλων των πολιτών, και όχι μόνο των ψηφοφόρων που δίνουν «λευκή επιταγή» στην ασυδοσία.

Στην πραγματικότητα, το άθροισμα των πελατειακών σχέσεων έχει πάντα αρνητικό πρόσημο για την τοπική κοινωνία -ενώ προσθέτει εισόδημα ή πολιτικό χρόνο μόνο στους αμοραλιστές, που ενσυνείδητα και συστηματικά καταστρατηγούν ή ανέχονται την καταστρατήγηση του νόμου, για να προωθήσουν το δικό τους συμφέρον σε βάρος της ανάπτυξης και της ευημερίας. Η Μεσσηνία θα βγει από τον βάλτο της οικονομικής στασιμότητας και της φτώχειας μόνο όταν σπάσει τα δεσμά των πελατειακών σχέσεων που καταστρατηγούν την ισονομία και τον υγιή ανταγωνισμό. Και αυτό θα συμβεί μόνο αν το εκλογικό σώμα στείλει στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας τους αρχιερείς και τους διακόνους του ρουσφετιού, που κρατούν τη Μεσσηνία φτωχή.

Έτσι κι αλλιώς, κανένας σοβαρός επενδυτής δεν πρόκειται να ρισκάρει τα χρήματά του σε μια περιοχή, όπου οι οδηγοί περνούν με κόκκινο και ο νόμος κάνει τα στραβά μάτια

latanasis@gmail.com

Θανάσης Λαγός