Κυριακή, 25 Ιουνίου 2023 18:18

Οι σπόροι της ήττας στο χωράφι της νίκης

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(4 ψήφοι)

Δεν χρειάζεται να έχεις διδακτορικό στις Πολιτικές Επιστήμες, για να αντιληφθείς με την πρώτη ανάγνωση του εκλογικού αποτελέσματος της 21ης Μαΐου 2023 ότι η νίκη της Νέας Δημοκρατίας έχει τις ρίζες της στο μέτωπο «Μένουμε Ευρώπη», που δημιουργήθηκε τον Ιούνιο του 2015 ως αντίδραση στο αντιμνημονιακό κίνημα που ξεκίνησε το 2011 από τις πλατείες των Αγανακτισμένων και έστειλε τον ΣΥΡΙΖΑ και τους Ανεξάρτητους Ελληνες στην εξουσία τον Ιανουάριο του 2015.

Δεν χρειάζεται επίσης να έχεις μεταπτυχιακό τίτλο στην Κοινωνιολογία, για να αντιληφθείς ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πληρώνει το 2023 τις ακραίες φωνές του κόμματος και το εθνικό παραλήρημα των Ανεξάρτητων Ελλήνων, που αμφισβήτησαν τον δυτικό προσανατολισμό της Ελλάδας απειλώντας να θυσιάσουν όλα τα κεκτημένα στο βωμό μιας οικονομικής ολιγαρχίας, που προτιμά να συναλλάσσεται χωρίς τους κανόνες της ΕΕ, μόνο με δικτάτορες και αυταρχικά καθεστώτα σε Ανατολή και… Μέση Ανατολή.

Έτσι κι αλλιώς όλοι γνωρίζουν ότι κάθε νίκη εμπεριέχει μέσα της τους σπόρους της επόμενης ήττας -και ταυτόχρονα, ότι η σωστή ανάλυση των αιτιών της ήττας οδηγεί στην αναγκαία για τη νίκη ανασυγκρότηση. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, είναι τουλάχιστον αξιοπρόσεκτη η ενίσχυση των ακραίων τάσεων της Νέας Δημοκρατίας, που τείνουν να παρασύρουν την ηγεσία τους στον εθνικιστικό κατήφορο της μισαλλοδοξίας και της παρακμής. Αν στο κάδρο προστεθούν και τα κόμματα δεξιότερα της ΝΔ, έχουμε μπροστά μας την εικόνα του «νέου τέρατος», που αμφισβητεί τη φιλελεύθερη δημοκρατία και τον γεωπολιτικό προσανατολισμό της Ελλάδας.

Ειλικρινά δεν ξέρω αν ένα πολυσυλλεκτικό κόμμα όπως η Νέα Δημοκρατία θα καταφέρει κι αυτή τη φορά, όπως και το ΠΑΣΟΚ στο παρελθόν, να «συγκρατήσει» στο εσωτερικό της τις ακραίες τάσεις -ή αν τελικώς ο αυτοκτονικός ιδεασμός της μισαλλόδοξης Δεξιάς θα αποδειχθεί ισχυρότερος και καταστροφικός. Αυτό όμως για το οποίο είμαι απολύτως βέβαιος είναι ότι αρκετοί «γαλάζιοι» αυτοδιοικητικοί ψαρεύουν ψήφους στα θολά του ναζισμού, αδιαφορώντας πλήρως για τις επιπτώσεις της ανήθικης πολιτικής τους α) στην κοινωνία και β) στην εθνική ακεραιότητα της Ελλάδας.

Προσωπικά δεν περιμένω από υποψήφιους δημοτικούς και περιφερειακούς συμβούλους να δηλώσουν κάτι τόσο ξεκάθαρο όσο αυτό που είχε δηλώσει ο δημοκράτης Σταύρος Δήμας το 2014: «Σεβόμενος τους δημοκρατικούς θεσμούς, δεν πρόκειται να δεχθώ να εκλεγώ Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας με ψήφους της Χρυσής Αυγής». Περιμένω όμως, για αυτονόητους δημοκρατικούς λόγους, να εγκαταλείψουν την πολιτική της… παθητικής ουδετερότητας που επωάζει το αυγό του φιδιού. Αλλά πολλοί ζήλεψαν τη δόξα των χουντικών και πιστεύουν ότι θα κάνουν καριέρα με το μυστρί, ρίχνοντας τσιμέντα σε αυλές και πεζοδρόμια ναζιστών και άλλων ψεκασμένων ψηφοφόρων. Ουσιαστικά τρέφουν αυταπάτες μεγαλύτερες από αυτές της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ το 2015. Και αν συνεχίσουν, σύντομα θα οδηγήσουν τη Νέα Δημοκρατία σε οδυνηρές ήττες.

Σε κάθε περίπτωση, η Νέα Δημοκρατία πρέπει να ξεκαθαρίσει έγκαιρα και χωρίς αστερίσκους ότι δεν θα συμπορευτεί με αντιδημοκρατικές δυνάμεις για να πετύχει μια πύρρειο νίκη στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου. Και αν τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και το ΠΑΣΟΚ ξεκαθαρίσουν επίσης ότι δεν συνεργάζονται με αντιδημοκρατικές δυνάμεις στις αυτοδιοικητικές εκλογές, νικητής τον Οκτώβριο θα αναδειχθεί η δημοκρατία. Στην αντίθετη περίπτωση, δεξιοί και αριστεροί αντιδημοκράτες θα κάνουν ένα μεγάλο βήμα για να πάρουν τη ρεβάνς από τις δημοκρατικές δυνάμεις, καταστρέφοντας την Ελλάδα.

lathanasiS@gmail.com

Θανάσης Λαγός

 

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 08 Σεπτεμβρίου 2023 14:50