Σάββατο, 24 Ιουνίου 2023 12:16

Παρελκυστική πολιτική για τη διάνοιξη της οδού Κρήτης στην Καλαμάτα

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(7 ψήφοι)

Το Φεβρουάριο του 2007, κάνοντας ρεπορτάζ στο Δήμο Καλαμάτας έγραψα επί λέξει:

«Η διάνοιξη της οδού Κρήτης είναι θέμα άμεσης προτεραιότητας για τη δημοτική αρχή και η αναζήτηση τρόπου χρηματοδότησής της θα ξεκινήσει τον επόμενο μήνα, δήλωσε ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου. Ο κ. Νίκας είπε ότι η διάνοιξη της Κρήτης αποτελεί προεκλογική δέσμευση του συνδυασμού και θα υλοποιηθεί. Παράλληλα πρόσθεσε ότι για διανοίξεις δρόμων θα διατεθεί το δάνειο ύψους 1.880.000 ευρώ που θα συναφθεί και το οποίο έχει εγγραφεί ως πρόβλεψη στο Τεχνικό Πρόγραμμα του 2007».

Το Δεκέμβριο του 2007, σε ρεπορτάζ για το ίδιο θέμα έγραψα τα εξής: «Η χωροθέτηση της ανατολικής επέκτασης της οδού Κρήτης θα συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας εντός του επόμενου έτους, δηλώνει ο αντιδήμαρχος Γιώργος Σπίνος. Για τη διάνοιξη της Κρήτης σύμφωνα με τον κ. Σπίνο επικρατεί προβληματισμός στη δημοτική αρχή αν θα ακολουθηθεί η διαδικασία των απαλλοτριώσεων ή αν θα αποκτηθούν τα οικόπεδα που απαιτούνται με την εφαρμογή του αναθεωρημένου Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Καλαμάτας. Ας σημειωθεί ότι είτε επιλεγεί η μέθοδος των απαλλοτριώσεων είτε της εφαρμογής των πολεοδομικών μελετών η διάνοιξη θα καθυστερήσει και σύμφωνα με τις πιο υπεραισιόδοξες εκτιμήσεις δεν πρόκειται να ξεκινήσει νωρίτερα από το 2009…».

Πίστευα τότε ότι η διάνοιξη της οδού Κρήτης θα ξεκινήσει την πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα και σίγουρα πριν την παράδοση του περιφερειακού της Καλαμάτας. Δεν μπορούσα να φανταστώ ότι τόσο η δημοτική αρχή του Παναγιώτη Νίκα όσο και η δημοτική αρχή του Θανάση Βασιλόπουλου θα αποδεικνύονταν τόσο κατώτερες των περιστάσεων, ικανές μόνο για αναπλάσεις και δημόσιες (πελατειακές) σχέσεις. Ούτε μπορούσα φυσικά να φανταστώ ότι η μελέτη για τη διάνοιξη της οδού Κρήτης θα μείνει στο συρτάρι… 18 ολόκληρα χρόνια, επειδή οι δήμαρχοι Παναγιώτης Νίκας και Θανάσης Βασιλόπουλος ενδιαφέρονται μόνο για τις ψήφους, αδιαφορώντας πλήρως για τις επιπτώσεις που έχει στην οικονομική και κοινωνική ζωή της πόλης η παρελκυστική πολιτική τους για τα μεγάλα έργα της Καλαμάτας.

Με απλά λόγια: Η παραλιακή ζώνη της Καλαμάτας είναι καταδικασμένη σε σεζόν 40 ημερών επειδή, μεταξύ πολλών άλλων, οι δήμαρχοι Παν. Νίκας και Θαν. Βασιλόπουλος κρατούν και την οδό Κρήτης «κολοβή». Όποιος διαφωνεί για την ανεπάρκεια που έχει επιδειχθεί μέχρι τώρα, ας πάει κι αυτό το Σεπτέμβριο να μετρήσει κλειστά μαγαζιά στη Ναυαρίνου.

lathanasis@gmail.com

Θανάσης Λαγός