Δευτέρα, 11 Σεπτεμβρίου 2023 13:05

Το κυβερνητικό καράβι πορεύεται στα βράχια

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)

 Μετά τις κάλπες του Μαΐου και πριν τις κάλπες του Ιουνίου, στο άρθρο με τίτλο «Από τις εθνικές στις αυτοδιοικητικές κάλπες» ανέφερα τα εξής: «Όταν έμπειρος αυτοδιοικητικός, πριν το δυστύχημα των Τεμπών, μου είχε ζητήσει μια εκτίμηση για τις εκλογές, απάντησα πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα σχηματίσει εύκολα κυβέρνηση μετά τη δεύτερη αναμέτρηση, αλλά την αμέσως επόμενη μέρα θα ξεκινήσει η αντίστροφη δημοσκοπική μέτρηση για τη Νέα Δημοκρατία, με ανυπολόγιστες ακόμα τις επιπτώσεις στις κάλπες του Οκτωβρίου».

Στη συνέχεια, υπενθυμίζοντας «ότι όλοι οι πρωθυπουργοί της Μεταπολίτευσης που επικράτησαν σε δύο εκλογικές αναμετρήσεις είχαν μια επιτυχημένη πρώτη θητεία και μια δεύτερη που προτιμούν να… ξεχαστεί από την Ιστορία», επισήμανα: «Η κυβέρνηση Μητσοτάκη την επομένη των εκλογών θα κληθεί να σπάσει την παράδοση της αποτυχημένης δεύτερης θητείας, επιστρατεύοντας μεγαλύτερες δυνάμεις από όσες κατάφερε να συσπειρώσει την πρώτη τετραετία στο κτήριο του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης υπό την εποπτεία του Κυριάκου Πιερρακάκη. Ουσιαστικά η κυβέρνηση είναι… καταδικασμένη να παρουσιάσει μέσα στο καλοκαίρι απτά αποτελέσματα τουλάχιστον στους τομείς της δικαιοσύνης, της ασφάλειας και των δημοσίων έργων -γιατί διαφορετικά θα βρεθεί το Σεπτέμβριο αντιμέτωπη με δυσάρεστες δημοσκοπικές εκπλήξεις».

Η κυβέρνηση, μεθυσμένη από την εκλογική της νίκη, αλλά και η αντιπολίτευση, ζαλισμένη από την ήττα της, αγνόησαν εκείνες τις εκτιμήσεις για τη δύσκολη δεύτερη θητεία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, επειδή προφανώς αμφότερες πίστεψαν ότι η κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχει περάσει ανεπιστρεπτί… κι ότι από εδώ και πέρα οι κυβερνήτες θα μοιράζουν ενισχύσεις και επιδόματα όπως τον παλιό καλό καιρό. Η σύγκρουση με την πραγματικότητα όμως ήταν για μία ακόμα φορά οδυνηρή: τόσο για την κυβέρνηση, που δεν μπορεί πλέον να εγγυηθεί ούτε στο ελάχιστο την ασφάλεια των πολιτών και της περιουσίας τους, όσο και για την αντιπολίτευση, που δεν μπορεί να αρθρώσει μια εναλλακτική πρόταση πολιτικής προστασίας.

Σε κάθε περίπτωση και ανεξάρτητα από τις εξελίξεις στην «αριστερή πολυκατοικία», το κυβερνητικό rotation απέτυχε παταγωδώς και γι’ αυτό από τις εκλογές του Μαΐου μέχρι σήμερα ο πρωθυπουργός καλείται να καλύψει τις εμφανείς ανεπάρκειες των υπουργών του. Η φωτιά στον Έβρο με τους 26 νεκρούς μετανάστες, η δολοφονία του 29χρονου Μιχάλη Κατσούρη από ναζιστές Κροάτες που διέσχισαν ανενόχλητοι οδικώς τη μισή Ελλάδα, η δολοφονία του 36χρονου Αντώνη Καρυώτη από το πλήρωμα του πλοίου «Blue Horizon» στον Πειραιά και οι φονικές πλημμύρες στη Θεσσαλία, αποκαλύπτουν πλήρως την κυβερνητική αποτυχία στον τομέα της ασφάλειας και της πολιτικής προστασίας. Υπενθυμίζοντας ότι το κραταιό ΠΑΣΟΚ κατέρρευσε όταν οι πολίτες διαπίστωσαν τη φενάκη του συνθήματος «λεφτά υπάρχουν», δεν θα πρέπει να αποκλείσουμε ενδεχόμενη μελλοντική κατάρρευση της Νέας Δημοκρατίας αν οι Έλληνες πειστούν ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν μπορεί με τίποτα να προστατέψει τη ζωή και τις περιουσίες τους. Και τότε, όπως με την κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ βγήκε στο προσκήνιο η ριζοσπαστική Αριστερά, θα βγει μπροστά η ακροδεξιά πτέρυγα του κόμματος, που τα έχει κάνει θάλασσα στα υπουργεία Εσωτερικών, Πολιτικής Προστασίας και Επικρατείας.

Για τα αποτυχημένα πολιτικά τέκνα του Αντώνη Σαμαρά όμως θα γράψουμε σε επόμενο άρθρο. Σήμερα θα κλείσουμε επισημαίνοντας ότι είναι ορατή η απουσία από το επιτελείο του Μαξίμου τόσο του πρώην γραμματέα του πρωθυπουργικού γραφείου Γρηγόρη Δημητριάδη όσο και του πρώην υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη. Η δεξιά στροφή με Μάκη Βορίδη, Νίκη Κεραμέως και Βασίλη Κικίλια οδηγεί το κυβερνητικό καράβι και την Ελλάδα στα βράχια.

lathanasis@gmail.com

Θανάσης Λαγός

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 11 Σεπτεμβρίου 2023 13:02