Σάββατο, 09 Σεπτεμβρίου 2023 11:42

«Αυστηροποίηση ποινών» ή κάμερες ασφαλείας παντού;

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(7 ψήφοι)

Κάθε φορά που γράφω για την ανομία στους δρόμους της Καλαμάτας και της Μεσσηνίας, θα βρεθούν κάποιοι παρατρεχάμενοι, βασιλικότεροι του βασιλέως, να υποστηρίξουν ότι κάνω αντιπολίτευση είτε στον δήμαρχο Καλαμάτας Θανάση Βασιλόπουλο είτε στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη - «λησμονώντας» βεβαίως ότι τις ίδιες αξίες (νομοκρατία, κράτος δικαίου, ασφάλεια κ.λπ.) υπερασπιζόμουν τόσο επί δημαρχίας Παναγιώτη Νίκα όσο και επί πρωθυπουργίας Αλέξη Τσίπρα.

Επειδή όμως τα ψέματα των παρατρεχάμενων, ως συνήθως, έχουν κοντά ποδάρια, χθες στις θέσεις μας για την ανομία προσχώρησε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Οικονόμου, δηλώνοντας ταυτόχρονα ότι η κυβέρνηση σκέφτεται αυστηρότερες ποινές για τις τροχαίες παραβάσεις.

 «Αφαίρεση της άδειας οδήγησης πολύμηνη στην αρχή, πολυετής μετά, καθολική αφαίρεση σε μια τρίτη φάση, εάν κανείς δει ότι πρόκειται για υπότροπο στις ίδιες ή άλλες παραβάσεις. Γιατί το λέω αυτό; Γιατί το οφείλεις όταν η κατάσταση ξεφεύγει. Υπάρχει μια ενότητα τροχαίων παραβάσεων που όντως η κατάσταση έχει ξεφύγει. Το κόκκινο, η παραβίαση του STOP, η επιθετική οδήγηση γενικά, η χρήση κινητού, τα οποία έτσι και αλλιώς, όπως και η χρήση αλκοόλ επισύρουν βαριές ποινές» δήλωσε επί λέξει ο κ. Οικονόμου, διαψεύδοντας τους παρατρεχάμενους που νομίζουν ότι προσεφέρουν υπηρεσίες καταγγέλλοντας ως εχθρό την… πραγματικότητα.

Ανεξάρτητα όμως από τις ανοησίες των παρατρεχάμενων, η προσπάθεια επιβολής της τάξης στους δρόμους με τη συνήθη «αυστηροποίηση των ποινών» είναι καταδικασμένη να αποτύχει. Αφενός γιατί δεν λύνει το πρόβλημα της ελλιπούς αστυνόμευσης -και άρα της καταγραφής των παραβάσεων. Και αφετέρου γιατί προάγει τις πελατειακές σχέσεις, δίνοντας κίνητρα στους παραβάτες να απευθυνθούν στους πολιτικούς για να τους σβήσουν τις κλήσεις.

Η λύση στο πρόβλημα της κυκλοφοριακής ανομίας είναι απλή και φθηνή: Πρέπει να τοποθετηθούν κάμερες ασφαλείας σε όλους τους δρόμους και τους πεζόδρομους, που θα καταγράφουν άμεσα τις παραβάσεις του ΚΟΚ και θα στέλνουν το πρόστιμο με SMS και email στο κινητό και στον υπολογιστή του ιδιοκτήτη του αυτοκινήτου. Ο παραβάτης θα έχει δικαίωμα να υποβάλει ένσταση για το πρόστιμο σε ανεξάρτητη επιτροπή δικαστικών, που θα εδρεύει στην έδρα κάθε Περιφέρειας. Μόνο έτσι μπορούν να λυθούν τα προβλήματα της ελλιπούς αστυνόμευσης και των πελατειακών σχέσεων, που από κοινού έχουν μετατρέψει σε ζούγκλα τους ελληνικούς δρόμους και πεζόδρομους. 

Τολμά η κυβέρνηση να συγκρουστεί με τα πολιτικά πελατειακά δίκτυα που τη στηρίζουν; Προφανώς δεν είμαι αρμόδιος να απαντήσω. Ο πρωθυπουργός θα επιλέξει αν θέλει να γράψει ιστορία επειδή θα εκσυγχρονίσει την Ελλάδα ή επειδή θα την καταστρέψει έχοντας μοναδικό στόχο την τρίτη κυβερνητική θητεία.

lathanasis@gmail.com

Θανάσης Λαγός

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 09 Δεκεμβρίου 2023 12:30