Δευτέρα, 02 Οκτωβρίου 2023 10:47

Ακριβά ενοίκια και κενά σπίτια σε Πελοπόννησο και Καλαμάτα

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(6 ψήφοι)

Χιλιάδες σπίτια σε όλη την Ελλάδα μένουν αχρησιμοποίητα, ενώ θα μπορούσαν να λύσουν σε μεγάλο βαθμό το πρόβλημα των ακριβών ενοικίων κατοικίας που αντιμετωπίζουν ολοένα και περισσότερα νοικοκυριά.

Στην απογραφή του 2011 (δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστά τα στοιχεία απογραφής του 2021) καταγράφηκαν σχεδόν 897.968, που αντιστοιχούν στο 14% του συνόλου του οικιστικού αποθέματος των συνολικά 6.371.901 κατοικιών της Ελλάδας. Αν στις κενές κατοικίες προστεθούν οι δευτερεύουσες και οι εξοχικές κατοικίες, ο αριθμός των αχρησιμοποίητων σπιτιών τους περισσότερους μήνες του χρόνου αγγίζει τις 2,24 εκατ. κατοικίες ή το 35% του συνόλου.

Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου το 2011 από τις 410.109 κατοικίες οι 198.836 (ποσοστό 48,4%) ήταν αχρησιμοποίητες. Ουσιαστικά 1 στα 2 σπίτια στην Περιφέρεια Πελοποννήσου ήταν άδειο, αλλά κανένας δεν μπήκε στον κόπο να ασχοληθεί με την αξιοποίησή τους καταμετρώντας αρχικά σε επίπεδο νομού και δήμου τις κενές κατοικίες. Προφανώς ένας μεγάλος αριθμός άδειων κατοικιών βρίσκεται σε χωριά μακριά από τα αστικά κέντρα της Περιφέρειας και δύσκολα μπορούν να αξιοποιηθούν για τις οικιστικές ανάγκες των οικογενειών που θέλουν να ζουν σε οικισμούς με σύγχρονες κοινωνικές δομές (βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, πολυθέσια σχολεία, ξενόγλωσσα φροντιστήρια κ.λπ.).

Σίγουρα όμως υπάρχουν και κενά σπίτια σε οικισμούς και χωριά, που θα μπορούσαν να ήταν προάστια των αστικών κέντρων αν υπήρχε πυκνή και αξιόπιστη δημόσια συγκοινωνία. Στη Μεσσηνία η ευρύτερη πεδινή περιοχή του Δήμου Καλαμάτας και μεγάλα τμήματα των Δήμων Μεσσήνης και Οιχαλίας θα μπορούσαν να είναι ένας ενιαίος οικιστικός ιστός με φθηνά σπίτια που θα συνδέονται μέσω ενός αξιόπιστου δημόσιου συγκοινωνιακού δικτύου. Οι περισσότεροι Μεσσήνιοι όμως αντί να συζητούν προτάσεις για την αξιοποίηση του οικιστικού αποθέματος, προτιμούν να εγκαταλείπουν το πατρικό τους στο χωριό και να πληρώνουν 700 ευρώ για ένα τριάρι στο κέντρο της Καλαμάτας βρίζοντας ταυτόχρονα θεούς και δαίμονες, επειδή δεν τα βγάζουν πέρα με τον βασικό μισθό. Και φυσικά ψηφίζουν πάντα τους πολιτικούς που υπόσχονται να κάνουν Ευρώπη τη Μεσσηνία χωρίς όμως τρένα και δημόσια συγκοινωνία.

lathanasis@yahoo.gr

Θανάσης Λαγός

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 06 Οκτωβρίου 2023 11:06