Σάββατο, 14 Οκτωβρίου 2023 11:40

Η Κεντροαριστερά δεν έχει αφήγημα

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(5 ψήφοι)

Ειλικρινά δεν ξέρω αν έχει νόημα να καταγράψουμε τη σχεδόν μηδενική επίδραση του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ στις αυτοδιοικητικές εκλογές της Μεσσηνίας και της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Ούτε ξέρω αν τα ίδια τα κόμματα έχουν διάθεση να κάνουν αυτοκριτική για την ανόητη πολιτική που οδήγησε στην πανωλεθρία. Δεν ξέρω επίσης αν οι οπαδοί των ίδιων κομμάτων αντιλαμβάνονται πλήρως τις ευθύνες τόσο εκείνων που επέλεξαν την απλή αναλογική στις προηγούμενες εκλογές όσο και αυτών που στη φετινή αναμέτρηση επέλεξαν υποψήφιους στην τούρλα του Σαββάτου. Είμαι όμως απολύτως βέβαιος ότι η Αριστερά και η Κεντροαριστερά δεν θα ξαναπατήσουν το πόδι τους στο Μαξίμου πριν αποκτήσουν ουσιαστικά ερείσματα στην αυτοδιοίκηση. Και για να αποκτήσουν ερείσματα στην αυτοδιοίκηση πρέπει πρώτα από όλα να αποκαταστήσουν τη σχέση εμπιστοσύνης που είχε με τις τοπικές κοινωνίες η δημοκρατική παράταξη.

Προφανέστατα και για να μην υπάρχουν αυταπάτες και ψευδαισθήσεις, η σχέση της δημοκρατικής παράταξης με την αυτοδιοίκηση είχε θεμελιωθεί στα ίδια προνεωτερικά θεμέλια (πελατειακές σχέσεις, κομματική διοίκηση, εξάρτηση των ΟΤΑ από τον κυβερνητικό προϋπολογισμό κ.λπ.), πάνω στα οποία εδράζεται σήμερα η κυριαρχία της συντηρητικής παράταξης. Τις τελευταίες δεκαετίες όμως λόγω των τεχνολογικών εξελίξεων άλλαξε ο οικονομικός και κοινωνικός χάρτης, καθώς ενισχύθηκε η αυτοαπασχόληση σε βάρος της απασχόλησης στο δημόσιο τομέα. Η Αριστερά όμως και η Κεντροαριστερά απευθύνονται ακόμα στο παλιό εκλογικό σώμα των διορισμένων στο Δημόσιο ψηφοφόρων τους, που προφανώς έχουν διαφορετικές ανάγκες από τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες και επαγγελματίες που ακούν αύξηση των φόρων και τρέχουν στη… Δεξιά.

Προσωπικά πείστηκα ότι η Αριστερά δεν έχει αφήγημα και για αυτό θα συντριβεί στις επικείμενες εκλογικές αναμετρήσεις όταν το Μάρτιο άκουσα τον Αλέξη Τσίπρα να λέει από την Καλαμάτα: «Θα θεσπίσουμε έναν έκτακτο φόρο για τις τράπεζες  και ταυτόχρονα θα νομοθετήσουμε ώστε οι τράπεζες να εφαρμόσουν ουσιαστικές ρυθμίσεις-ανάσα για τους δανειολήπτες. Δεν θα επιτρέψουμε να προχωρήσουν στην πλήρη ιδιωτικοποίηση της Εθνικής Τράπεζας. Θα τη μετατρέψουμε σε ισχυρό δημόσιο πυλώνα του τραπεζικού συστήματος». Προφανώς ο λογογράφος δεν είχε αντιληφθεί ότι ο εστιάτορας της διπλανής πόρτας δεν έχει διάθεση να πληρώσει νέους φόρους για να γίνει η Εθνική Τράπεζα δημόσιος πυλώνας του τραπεζικού συστήματος.

Τέλος, για το έλλειμμα κεντροαριστερού πολιτικού αφηγήματος πείστηκα όταν πήγα στην προεκλογική συγκέντρωση του Νίκου Ανδρουλάκη στην Καλαμάτα και άκουσα καμιά δεκαριά φορές το τραγούδι «Θα τον μεθύσουμε τον ήλιο…». Το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ απευθύνεται πρωτίστως στους ηλικιωμένους νοσταλγούς του παρελθόντος, όπως η Ν.Δ. απευθυνόταν στις αρχές της δεκαετίας του 1980 κυρίως στους θεολόγους και στους λοχίες, που νοσταλγούσαν την περίοδο του αντικομμουνισμού και της χούντας

lathanasis@yahoo.gr

Θανάσης Λαγός

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 16 Οκτωβρίου 2023 11:08