Τετάρτη, 18 Οκτωβρίου 2023 11:22

Προσωπική επιτυχία του Δημήτρη Πτωχού

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

Η μεγάλη εκλογική νίκη του Δημήτρη Πτωχού και η δεύτερη συνεχόμενη ήττα του Πέτρου Τατούλη οφείλονται κυρίως στην προσωπικότητα και το επικοινωνιακό προφίλ των δύο υποψηφίων, αφενός γιατί δεν είχαμε ιδεολογικοπολιτική αντιπαράθεση κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου και αφετέρου γιατί το ισοζύγιο της κομματικής υποστήριξης (ειδικά στον δεύτερο γύρο) δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι είχε θετικό πρόσημο.

Ουσιαστικά είχαμε μια αναμέτρηση προσωπικοτήτων στην αρένα της ηθικής και άρα ήταν λογικό και αναμενόμενο να επικρατήσει ο άφθαρτος Δημήτρης Πτωχός του φθαρμένου Πέτρου Τατούλη. Προφανώς για λόγους που γνωρίζουν μόνο οι υποψήφιοι περιφερειάρχες και τα επικοινωνιακά επιτελεία τους, κανένας από τους δύο δεν κατέβηκε στο στίβο της πολιτικής για να δώσει συνέντευξη Τύπου και έτσι η αντιπαράθεση έγινε κυρίως με Δελτία Τύπου ηθικού περιεχομένου και φωτογραφίες υψηλής αισθητικής.

Έτσι και αλλιώς όμως ο πολιτικός χάρτης της Περιφέρειας Πελοποννήσου δεν άλλαξε εικόνα, καθώς στα έδρανα της πλειοψηφίας και της μείζονος μειοψηφίας θα κάθονται για μια ακόμα πενταετία οι ίδιοι γνωστοί πρωταγωνιστές του παρελθόντος. Βεβαίως άλλαξε ο συσχετισμός δυνάμεων λόγω αλλαγής του εκλογικού νόμου και αυτό δίνει στον νέο περιφερειάρχη Δημήτρη Πτωχό τη δυνατότητα να ασκήσει πολιτική χωρίς να του βάζουν τρικλοποδιές σύμβουλοι που εκλέχτηκαν με σταυρωμένο ψηφοδέλτιο από γραφείο βουλευτή. Και κάπου εδώ αρχίζει η… πολιτική, καθώς ο νέος περιφερειάρχης πρέπει να απελευθερώσει την Περιφέρεια από τα δεσμά της στασιμότητας χωρίς να ταράξει τις λεπτές πολιτικές ισορροπίες και κυρίως χωρίς να δυσαρεστήσει βουλευτές και υπουργούς, όπως ο προκάτοχός του Παναγιώτης Νίκας.

Προφανώς δεν θα θέσουμε εμείς την πολιτική ατζέντα του νέου περιφερειάρχη Δημήτρη Πτωχού. Θα του ευχηθούμε όμως καλή επιτυχία τονίζοντας ότι α) οι προκάτοχοί του σπατάλησαν πολύτιμο χρόνο και άρα δεν έχει μεγάλο χρονικό περιθώριο για να προσαρμοστεί στους αργούς ελληνικούς ρυθμούς και β) οι πρόθυμοι «συνεργάτες» πολλές φορές προκαλούν μεγαλύτερη ζημιά. Η σύγκριση των ψήφων του πρώτου και του δεύτερου γύρου επιβεβαιώνει του λόγου το ασφαλές.

lathanasis@gmail.com

Θανάσης Λαγός