Τρίτη, 23 Απριλίου 2024 13:36

Η αξεπέραστη παγίδα της αυτοαναφορικότητας στην Περιφέρεια Πελοποννήσου

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Οι 100 πρώτες ημέρες διοίκησης του περιφερειάρχη Δημήτρη Πτωχού κύλησαν χωρίς ουσιαστικά προβλήματα, καθώς ο γραφειοκρατικός μηχανισμός της Περιφέρειας έχει αποκτήσει πλέον την εμπειρία που απαιτείται για τη διαχείριση των προβλημάτων της καθημερινότητας κάθε φορά που αλλάζει η περιφερειακή αρχή.

Από εκεί και πέρα, ήταν εύκολη η επικοινωνιακή κυριαρχία της νέας περιφερειακής αρχής, αφού η αντιπολίτευση δεν έχει στη διάθεσή της ισχυρούς κομματικούς μηχανισμούς και μέσα μαζικής ενημέρωσης, για να διαβιβάσει τα μηνύματά της στην κοινωνία. Ουσιαστικά ο περιφερειάρχης Δημήτρης Πτωχός μέσα σε λίγους μήνες έπρεπε να ξεπεράσει επικοινωνιακά μόνο τον προκάτοχό του Παναγιώτη Νίκα, ο οποίος κατά τη διάρκεια της θητείας του και με τη βοήθεια των συνεργατών του είχε μετατρέψει την Περιφέρεια Πελοποννήσου, όπως και νωρίτερα το Δήμο Καλαμάτας, σε μια απίστευτη μηχανή παραγωγής ειδήσεων.

Η νυν περιφερειακή αρχή κατάφερε, λοιπόν, αυτές τις 100 πρώτες ημέρες να αναθεωρήσει τα επικοινωνιακά μηνύματα περί «κυριαρχίας» της Περιφέρειας, δίνοντας πλέον έμφαση (όπως ήταν αναμενόμενο άλλωστε) στο μήνυμα της «ισότιμης συνεργασίας» με την κυβέρνηση και τον ιδιωτικό τομέα. Το μήνυμα περί ισότιμης συνεργασίας όμως, αν και ξεκάθαρο, απευθύνεται κυρίως στους Πελοποννήσιους και γι’ αυτό δύσκολα θα ξεπεράσει τα όρια της Περιφέρειας. Ως αποτέλεσμα, τόσο η κυβέρνηση όσο και οι μεγάλοι επενδυτές εκπέμπουν από πλεονεκτική θέση τα δικά τους μηνύματα στο πανελλήνιο και στη διεθνή αγορά, ακόμα και για θέματα που αφορούν την Πελοπόννησο...

Το επικοινωνιακό αυτό χάσμα οι δύο προηγούμενοι περιφερειάρχες επιχείρησαν να το διαχειριστούν με διαφορετική μέθοδο, αλλά τελικώς χωρίς αποτέλεσμα. Τόσο ο Πέτρος Τατούλης όσο και ο Παναγιώτης Νίκας, ενώ στην αρχή της θητείας τους προσπάθησαν να συνεργαστούν με όλους, τελικά συγκρούστηκαν όχι μόνο με τους κομματικούς μηχανισμούς που τους στήριξαν, αλλά κυρίως με υπουργούς, βουλευτές και επιχειρηματίες, που αμφισβήτησαν την επικοινωνιακή πρωτοκαθεδρία της Περιφέρειας στην Πελοπόννησο.

Αξίζει να επισημάνουμε ότι μέχρι σήμερα ο Β’ βαθμός αυτοδιοίκησης δεν έχει καταφέρει να ξεπεράσει τα όρια της επικοινωνιακής του εσωστρέφειας. Τόσο η Νομαρχία όσο και η Περιφέρεια λειτούργησαν κυρίως ως συνεργάτιδες των υπουργείων, καθώς δεν είχαν τις θεσμικές αρμοδιότητες για να λειτουργήσουν ως εξωστρεφείς τοπικές κυβερνήσεις. Μέσα σε αυτό το ασφυκτικά εσωστρεφές αυτοδιοικητικό θεσμικό πλαίσιο, τα μηνύματα της Περιφέρειας είναι δύσκολο να ξεπεράσουν τα όρια της αυτοαναφορικότητας, πάνω στα οποία συνετρίβησαν όλες οι προηγούμενες καλοπροαίρετες εξωστρεφείς προσπάθειες, τόσο της νομαρχιακής όσο και της περιφερειακής αυτοδιοίκησης.

 Έτσι κι αλλιώς, ο θεσμός της Περιφέρειας δεν έχει ουσιαστικές δημοσιονομικές, φορολογικές ή πολεοδομικές αρμοδιότητες για να στείλει ουσιαστικά μηνύματα στη διεθνή αγορά και στην παγκόσμια κοινότητα. Γι’ αυτό επιχειρεί να καλύψει το έλλειμμα ουσιαστικών αρμοδιοτήτων με επικοινωνιακά πυροτεχνήματα, που όμως σπανίως καταφέρνουν να τραβήξουν την προσοχή της κοινής γνώμης -και κυρίως, το επενδυτικό ενδιαφέρον της επιχειρηματικής κοινότητας. Μένει λοιπόν να δούμε αν τα μηνύματα συνεργασίας του περιφερειάρχη Δημήτρη Πτωχού θα ξεπεράσουν επιτυχώς τα όρια της Πελοποννήσου ή αν τελικώς το έλλειμμα ουσιαστικών αρμοδιοτήτων της δευτεροβάθμιας αυτοδιοίκησης θέτει ανυπέρβλητα σύνορα, με συνέπεια κάθε προσπάθεια εξωστρέφειας να πέφτει σε μια αξεπέραστη παγίδα αυτοαναφορικότητας.

lathanasis@yahoo.gr

Θανάσης Λαγός