Πέμπτη, 07 Ιανουαρίου 2016 17:04

Στο ίδιο έργο θεατές με …υψηλότερες εισφορές 

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

“Τα περιθώρια για τη μείωση των φόρων επί του εισοδήματος από την εργασία θα αυξηθούν, καθώς οι προσπάθειες για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της αδήλωτης εργασίας θα αρχίσουν να παράγουν απτά αποτελέσματα”. Αυτό δήλωσε ο αρμόδιος επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί, απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο μείωσης των φορολογικών και ασφαλιστικών συντελεστών αν και όταν μειωθεί η φοροδιαφυγή και η εισφοροδιαφυγή. 

Δυστυχώς όμως και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - Ανεξάρτητων Ελλήνων, όπως και όλες οι προηγούμενες, αναζητά βραχυπρόθεσμα έσοδα για να διατηρήσει το πελατειακό κράτος αντί να προσπαθεί να μειώσει τη φοροδιαφυγή και την εισφοροδιαφυγή. Ειδικότερα η εισφοροδιαφυγή έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και θα πάρει ακόμα μεγαλύτερες μετά την εφαρμογή των νέων μέτρων που προβλέπει το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό σύστημα. Οποιος περιμένει ότι οι μικρομεσαίοι επαγγελματίες θα πληρώσουν για ασφάλιστρα το 20% του εισοδήματός τους ή είναι βαθιά νυχτωμένος ή πράγματι πιστεύει τα παραμύθια περί φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής μόνο του μεγάλου κεφαλαίου. 

Ειλικρινά δεν γνωρίζω αν οι ηγεσίες του υπουργείου Οικονομικών και Εργασίας πράγματι πιστεύουν ότι φοροδιαφεύγει και εισφοροδιαφεύγει μόνο το μεγάλο κεφάλαιο ή αν απλώς κοροϊδεύουν τον κόσμο με ψηφοθηρικό στόχο. Γνωρίζω όμως πολύ καλά ότι οι μικρομεσαίοι και οι οικογενειακές επιχειρήσεις έχουν αναγάγει την φοροδιαφυγή και την εισφοροδιαφυγή σε... επιστήμη. Ουσιαστικά οι περισσότεροι μικρομεσαίοι επιβιώνουν βάζοντας στην τσέπη τους φόρους και τις εισφορές επειδή δεν μπορούν να κάνουν διαφορετικά. Ειδικότερα στην αγορά εργασίας επικρατεί απόλυτο χάος, καθώς χιλιάδες επίσημα άνεργοι εργάζονται ανασφάλιστοι σε δεκάδες μικρές επιχειρήσεις. Αλλοι πάλι εργάζονται επισήμως τετράωρο, ενώ στην πραγματικότητα εργάζονται... δωδεκάωρο. Οι συνθήκες είναι ακόμα χειρότερες για τους αλλοδαπούς εργαζόμενους και τραγικές για τους περισσότερους εργάτες γης. Ομως οι κυβερνήτες αντί να αναζητούν λύσεις, προτιμούν να κλείνουν τα μάτια αφήνοντας την αγορά εργασίας να βουλιάζει σε ακόμα βαθύτερα νερά παρακμής και διαφθοράς. 

Σε κάθε περίπτωση, θεωρώ αδιανόητο να πληρώνουν οι εργαζόμενοι των 400 ευρώ ασφαλιστικές εισφορές για να παίρνουν κάποιοι σύνταξη 2.000 ευρώ. Θεωρώ επίσης αδιανόητο να πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές οι αγρότες, οι επαγγελματίες και οι επιχειρηματίες που έχουν πραγματικά μικρό εισόδημα. 

Θα έπρεπε λοιπόν να απαλλαγούν από την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών και φόρων όσοι έχουν εισόδημα μικρότερο των 15.000 ευρώ και παράλληλα να αυξηθούν οι έλεγχοι στην αγορά ώστε να δηλώνονται τα πραγματικά εισοδήματα και οι πραγματικές ώρες απασχόλησης. Για τα εισοδήματα άνω των 15.000 ευρώ θα πρέπει να ισχύει ενιαίος φόρος 20% στον οποίο θα περιλαμβάνονται και οι ασφαλιστικές εισφορές με τις οποίες θα πληρώνεται από τον κρατικό προϋπολογισμό η εθνική σύνταξη. Ομως η καθιέρωση εθνικής σύνταξης για όλους τους πολίτες άνω των 65 ετών και η ενσωμάτωση των ασφαλιστικών εισφορών στο φόρο εισοδήματος είναι μια λύση που δεν εξετάζεται γιατί έχει χαρακτηριστεί ως… φιλελεύθερη και άρα δεν έχει θέση στην Ελλάδα που σχεδιάζει μια ακόμα ασφαλιστική μεταρρύθμιση πριν την επόμενη μείωση των συντάξεων και των μισθών. 

Στην επόμενη μείωση τα… ξαναλέμε. 

Θανάσης Λαγός

e-mail: lathanasis@yahoo.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 07 Ιανουαρίου 2016 16:52