Τρίτη, 05 Ιανουαρίου 2016 17:06

Κάν’ το όπως η… Ρουμανία 

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)

Διανύουμε ήδη τις πρώτες μέρες του νέου οικονομικού έτους, αλλά οι φορολογούμενοι δεν γνωρίζουν ακόμα ποιες δαπάνες θα πρέπει να κάνουν με τη χρήση κάρτας ή μέσω τραπεζικών λογαριασμών για να «χτίσουν» το αφορολόγητο όριο εισοδήματος με βάση το σύστημα που έχει προαναγγείλει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης.

Προφανώς ο υπουργός ήταν πολύ απασχολημένος με την πάταξη της φοροδιαφυγής και “ξέχασε” να εκδώσει την εγκύκλιο που απαιτείται για να μη βαδίζουν οι φορολογούμενοι και οι επιχειρήσεις στα τυφλά. Εννοείται ότι στην πραγματικότητα ο δήθεν αγώνας κατά της φοροδιαφυγής δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα προπέτασμα καπνού που κρύβει την ανικανότητα τόσο του υπουργείου Οικονομικών όσο και του φοροεισπρακτικού μηχανισμού. 

Σε διαφορετική περίπτωση οι πολιτικοί θα δημιουργούσαν ένα απλό φορολογικό σύστημα με χαμηλούς συντελεστές και θα ανέθεταν τον έλεγχο σε ένα νέο Σώμα το οποίο θα στελεχωνόταν αξιοκρατικά με νέους επιστήμονες. Αυτό έκαναν στη Ρουμανία και ιδού το αποτέλεσμα των ελέγχων σύμφωνα με το liberal.gr: “Πρωθυπουργοί και υπουργοί, συγγενείς εν ενεργεία Προέδρου και Πρωθυπουργού, 30+ βουλευτές, περίπου 1 στους 4 νομάρχες και δημάρχους πρωτευουσών νομών, 3 από τους 7 Δημάρχους του Βουκουρεστίου, δεκάδες άλλοι δήμαρχοι και άλλοι πολιτικοί, εκατοντάδες κρατικοί λειτουργοί, μέχρι και η πρώην επικεφαλής της υπηρεσίας κατά της διαφθοράς, αυτή που κυνηγούσε τους άλλους… συνελήφθησαν, παραπέμφθηκαν σε δίκη, παρουσιάστηκαν αποδείξεις σε βάρος τους, συμβιβάστηκαν, «μίλησαν», καταδικάστηκαν με μεγάλες ή μικρότερες ποινές… Τον Δεκέμβριο η Εφορία έκλεισε(!) 230 εταιρείες που έκαναν λιανικές πωλήσεις χωρίς ταμειακή μηχανή. Ολόκληροι κλάδοι της αγοράς «καθάρισαν» από εκατοντάδες παίκτες, που μπήκαν φυλακή για μη απόδοση ΦΠΑ”. Νωρίτερα στη Ρουμανία ο ΦΠΑ είχε μειωθεί από 24% σε 9% και η υπηρεσία καταπολέμησης της διαφθοράς DNA στελεχώθηκε με  “νέους και νέες ως 35 ετών, προερχόμενους από φτωχές οικογένειες της επαρχίας, που αδιαφορούν για υποσχέσεις και κάνουν τη δουλειά τους”. 

Ετσι λοιπόν το 2015 στη Ρουμανία: 

- Τα έσοδα του κράτους αυξήθηκαν, συνολικά πάνω από 10%.

- Στο 11μηνο, η χώρα είχε τελικό (όχι πρωτογενές) πλεόνασμα πάνω από 1 δις ευρώ.

- Ολόκληροι κλάδοι τροφίμων κατέγραψαν αύξηση τζίρου 25 – 35%.

- Εταιρείες με μικρούς, μηδενικούς τζίρους άρχισαν να τιμολογούν κανονικά και να προσλαμβάνουν κόσμο (που δούλευε και πριν, στη μαύρη).

Στην Ελλάδα οι φορολογούμενοι ακόμα περιμένουν τον πρώην συνδικαλιστή και νυν υπουργό Τρύφωνα Αλεξιάδη να εκδώσει την εγκύκλιο για τις δαπάνες που “χτίζουν” το αφορολόγητο του 2016. 

Θανάσης Λαγός

e-mail: lathanasis@yahoo.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 05 Ιανουαρίου 2016 16:08