Δευτέρα, 29 Φεβρουαρίου 2016 16:51

Ρίξε τσιμέντο μάστορα, να μην περάσει ο δρόμος 

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Για τα δημόσια έργα και τις μεγάλες επενδύσεις πρέπει να ισχύουν αυστηροί περιβαλλοντικοί όροι, αλλά οι ίδιες περιοχές θα πρέπει να πολεοδομούνται με μεγάλους συντελεστές κάλυψης και δόμησης και φυσικά αν γίνεται με μηδενική εισφορά σε χρήμα και γη. Το “δόγμα” αυτό υπερασπίζονται με πάθος οι περισσότεροι πολίτες της Ελλάδας και όχι μόνο οι ιδιοκτήτες αγροκτημάτων και οικοπέδων στις ακτές του Κυπαρισσιακού, στο Ασπρόχωμα και στην Μπούκα της Μεσσήνης. 

Υπενθυμίζουμε λοιπόν ότι οι κάτοικοι του Κυπαρισσιακού προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητώντας να μην κατασκευαστεί ο κλειστός αυτοκινητόδρομος Πύργος - Καλό Νερό επειδή θα κατέστρεφε το περιβάλλον.     Είναι έτοιμοι επίσης να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη για να ακυρώσουν οποιαδήποτε μεγάλη επένδυση κατασκευής ξενοδοχείων ή εξοχικών κατοικιών. Ξεσηκώθηκαν όμως όταν το Συμβούλιο της Επικρατείας ακύρωσε το Προεδρικό Διάταγμα που επέτρεπε τη δόμηση στην περιοχή, από την οποία δεν θα περάσει ο κλειστός αυτοκινητόδρομος για να μην καταστραφεί το περιβάλλον. 

Στη Μεσσήνη οι περισσότεροι ιδιοκτήτες οικοπέδων που δεν θέλουν να κατασκευαστεί ο κλειστός αυτοκινητόδρομος Καλαμάτα - Ριζόμυλος, επικαλούνται τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις που θα προκαλέσει το υπερυψωμένο οδόστρωμα. Φαντάζομαι όμως ότι θα ξεσηκωθούν αν το Συμβούλιο της Επικρατείας ορίσει χαμηλούς συντελεστές δόμησης για να προστατευθεί το περιβάλλον που κινδυνεύει από την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου. Προφανώς μόνο ο αυτοκινητόδρομος εμποδίζει την θέα και τη θαλάσσια αύρα, ενώ οι πολυκατοικίες δένουν απόλυτα με την αισθητική και το μικροκλίμα της ευρύτερης περιοχής. 

Στο Ασπρόχωμα πάλι οι ίδιοι που θέλουν να μην κατασκευαστεί ο αυτοκινητόδρομος Καλαμάτα - Ριζόμυλος αγωνίζονται στο παρασκήνιο και στο προσκήνιο για να γίνει η πολεοδόμηση της περιοχής με τη δημιουργία ελάχιστων κοινόχρηστων χώρων. Είμαι σίγουρος επίσης ότι θα θέλουν υψηλούς συντελεστές κάλυψης και δόμησης ώστε να γίνει το Ασπρόχωμα σαν την… Πατησιών. 

Εννοείται ότι οι τοπικοί άρχοντες και οι βουλευτές υιοθετούν τα “λαϊκά αιτήματα” αφού δεν έχουν ούτε τη βούληση, ούτε τη δύναμη να συγκρουστούν με τα συμφέροντα, που αλλάζουν περιβαλλοντικά πουκάμισα πιο συχνά και από τον αφρικανικό χαμαιλέοντα, που παραλίγο να τινάξει στον αέρα την επένδυση στην Costa Navarino. 

Ρίξε τσιμέντο μάστορα, να μην περάσει ο δρόμος. 

Θανάσης Λαγός

e-mail: lathanasis@yahoo.gr 

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 01 Μαρτίου 2016 13:57