Τρίτη, 10 Μαϊος 2016 20:01

Το τέλος της εποχής των ψευδαισθήσεων 

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)

Η φράση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα “Μπορείτε να μας κατηγορήσετε για αυταπάτες, όχι ότι δεν τηρήσαμε την εντολή και είπαμε ψέματα", ουσιαστικά σηματοδοτεί το τέλος των μεγάλων ψευδαισθήσεων που καλλιεργήθηκαν στις αγανακτισμένες πλατείες και χρησιμοποιήθηκαν από τους πολιτικούς ως όχημα για την κατάληψη της εξουσίας.

Δυστυχώς, όπως έχει επισημανθεί πολλές φορές, τόσο ο Αλέξης Τσίπρας όσο και οι προκάτοχοί του Αντώνης Σαμαράς και Γιώργος Παπανδρέου, όταν βρίσκονταν στη θέση της αντιπολίτευσης αντί να πουν την αλήθεια στον ελληνικό λαό προτίμησαν να ακολουθήσουν το ρεύμα του λαϊκισμού με το “πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης”, το “Ζάππειο” και το “λεφτά υπάρχουν”. 

Τελικώς το λογαριασμό και στις τρεις περιπτώσεις τον πλήρωσαν τα συνήθη υποζύγια, ενώ δεν έγινε τίποτα για την αλλαγή της παραγωγικής βάσης, με συνέπεια να μειωθεί δραματικά τόσο το ΑΕΠ όσο και το εισόδημα όλων των Ελλήνων. Στο “πολιτικό ταμείο” οι πολίτες τιμώρησαν τον Γιώργο Παπανδρέου και τον Αντώνη Σαμαρά, ενώ είναι σίγουρο ότι θα τιμωρήσουν και τον Αλέξη Τσίπρα αν δεν κάνει ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις για να ανακόψει την καθοδική πορεία της οικονομίας. 

Σε κάθε περίπτωση για τη σταθεροποίηση της οικονομίας δεν αρκεί το τέλος των πολιτικών ψευδαισθήσεων. Πρέπει να συνειδητοποιήσουν και οι πολίτες ότι η Ελλάδα της ήσσονος προσπάθειας και της αναξιοκρατίας οδηγεί σε περαιτέρω συρρίκνωση του εισοδήματος. Πρέπει να συνειδητοποιήσουν και οι πολίτες ότι κανένας δεν πρόκειται να δώσει δανεικά και αγύριστα στην Ελλάδα για να συνεχιστεί το πάρτι των προηγούμενων δεκαετιών. Βεβαίως πάντα θα υπάρχουν κάποιοι που θα ζητούν να επιστρέψουν οι Ελληνες στα χωριά ώστε η ελληνική οικονομία να βασιστεί στην πρωτογενή παραγωγή. Επίσης πάντα θα υπάρχουν κάποιοι που θα πιστεύουν ότι στο σύγχρονο κόσμο μπορούν να υπάρξουν αυτάρκεις οικονομίες που δεν χρειάζεται να εισάγουν τεχνολογία, κεφαλαιουχικό εξοπλισμό, πρώτες ύλες και τεχνογνωσία. Το κακό δεν είναι να έχουν κάποιοι αυταπάτες. Το κακό ξεκινάει όταν οι αυταπάτες κυριαρχούν και στην πολιτική ζωή εξορίζοντας το ρεαλισμό και την αλήθεια. 

Θανάσης Λαγός

e-mail: lathanasis@yahoo.gr

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 10 Μαϊος 2016 13:40