Τετάρτη, 11 Μαϊος 2016 20:02

Προαιρετικό εισιτήριο με ενδεικτική τιμή 

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

Τον Απρίλιο επισκέφθηκα μετά από πολλά χρόνια τον αρχαιολογικό χώρο και το Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας. Πλήρωσα, όπως και οι υπόλοιποι επισκέπτες, εισιτήριο αξίας 12 ευρώ και δεν μου φάνηκε ακριβό γιατί εκτιμώ ότι αξίζει πολύ περισσότερο μια επίσκεψη τόσο στον αρχαιολογικό χώρο όσο και στο Μουσείο. Προσωπικά θα πλήρωνα 12 ευρώ για να δω μόνο τον Ερμή του Πραξιτέλη ή την Νίκη του Παιωνίου.

Θα πλήρωνα επίσης αρκετά ευρώ για να πάρω αναμνηστικά αντίγραφα από το πωλητήριο του Μουσείου, αλλά δυστυχώς ήταν κλειστό και δεν μπήκα στον κόπο να ρωτήσω για ποιο λόγο δεν θέλουν τα χρήματά μου. Βεβαίως υπήρχε και το ενδεχόμενο να μην βρω αναμνηστικά στο Μουσείο, καθώς τα πωλητήρια στους περισσότερους ελληνικούς αρχαιολογικούς χώρους και στα περισσότερα μουσεία είναι τουλάχιστον υποβαθμισμένα. 

Ουσιαστικά το υπουργείο Πολιτισμού προσδοκά περισσότερα έσοδα από τα εισιτήρια και ελάχιστα από τα αντίγραφα ή από άλλα είδη που θα μπορούσαν να πωλούνται στα μουσεία και στους αρχαιολογικούς χώρους. Κάπως έτσι και αναζητώντας περισσότερα έσοδα φθάσαμε στην πρόσφατη αύξηση των εισιτηρίων στους αρχαιολογικούς χώρους, που προβληματίζει πολλούς επειδή την θεωρούν υπερβολική. Ειλικρινά δεν ξέρω για ποιο λόγο θεωρείται ακριβό το εισιτήριο των 20 ευρώ για την Ακρόπολη όταν σχεδόν όλοι έχουμε πληρώσει αδιαμαρτύρητα το ίδιο αντίτιμο για μια παράσταση, μια συναυλία ή ένα δείπνο. Θα πρέπει όμως να επανεξεταστεί το εισιτήριο των 12 ευρώ για την Αρχαία Μεσσήνη όχι επειδή είναι μικρής αξίας ο αρχαιολογικός χώρος, αλλά για λόγους μάρκετινγκ που θα διευκολύνουν την καθιέρωσή του. 

Από εκεί και πέρα θεωρώ ότι το εισιτήριο πρέπει να είναι προαιρετικό με ενδεικτική τιμή (όπως ισχύει για παράδειγμα σε πολλά μουσεία του Λονδίνου) και ότι το βάρος πρέπει να δοθεί στα πωλητήρια. Σε κάθε πωλητήριο μουσείου θα πρέπει να πωλούνται εκτός από πιστοποιημένα πιστά αντίγραφα των εκθεμάτων και δεκάδες καλόγουστα αναμνηστικά (από στυλό έως τσάντες και από κάρτες έως βιβλία) που δεν θα αφήνουν αδιάφορους τους επισκέπτες. Ποιος δεν θα έπαιρνε ένα αντίγραφο δαχτυλιδιού από τα Ανάκτορα του Νέστορα;

Θανάσης Λαγός

e-mail: lathanasis@yahoo.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 11 Μαϊος 2016 18:13