Πέμπτη, 02 Ιουνίου 2016 20:03

Μόνο το τσιμέντο φέρνει …ψήφους στην κάλπη

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

 

Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΓΠΣ) Καλαμάτας αφενός αφήνει έκθετη τη δημοτική αρχή που προσέφυγε στο ανώτατο δικαστήριο κατά του ΓΠΣ που η ίδια ψήφισε και αφετέρου γεννά ερωτηματικά για τη στάση της αντιπολίτευσης, που ενώ συνηθίζει να σχολιάζει τα πάντα αυτή τη φορά άφησε ασχολίαστη τη δικαστική απόφαση. 

Σε κάθε περίπτωση, αν και η Καλαμάτα διαθέτει ΓΠΣ όλα δείχνουν ότι σε πολλές περιοχές θα καθυστερήσει σημαντικά η πολεοδόμηση επειδή η δημοτική αρχή ετοιμάζεται να το τροποποιήσει, προκειμένου να ικανοποιήσει τις επιθυμίες της εκλογικής πελατείας που θέλει να κτίζει όπως και όπου την βολεύει. Αλλωστε και η προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας έγινε όταν διαπιστώθηκε ότι το ΓΠΣ είναι περισσότερο οικολογικό από όσο θα ήθελαν όχι μόνο οι περισσότεροι ψηφοφόροι του δημάρχου Παναγιώτη Νίκα αλλά και των υπόλοιπων παρατάξεων. 

Κακά τα ψέματα: Οι περισσότεροι πολίτες δεν θέλουν να μπει τάξη στο πολεοδομικό χάος και είναι έτοιμοι να καταψηφίσουν οποιονδήποτε υποψήφιο επιχειρήσει να εφαρμόσει αταλάντευτα το ΓΠΣ ή να θεσπίσει πολεοδομικούς κανόνες που θα προστατεύουν το περιβάλλον και δεν θα αποθεώνουν το…  τσιμέντο. Γι' αυτό οι περισσότεροι άρχοντες κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να μην εφαρμόσουν τους κανόνες που οι ίδιοι ψηφίζουν και για να τροποποιήσουν ό,τι μπορούν, με στόχο να εξυπηρετήσουν όσους περισσότερους εν δυνάμει ψηφοφόρους μπορούν. 

 Δυστυχώς όμως για τη δημοτική αρχή Καλαμάτας δεν θα είναι εύκολο να κάνει τροποποιήσεις του ΓΠΣ χωρίς να “συγκρουστεί” με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Βεβαίως ζητούσε από το ανώτατο δικαστήριο να ακυρωθεί το ΓΠΣ κυρίως για τυπικούς λόγους και όχι για τους όρους δόμησης και τις χρήσεις γης. Ομως εκτός από τη δημοτική αρχή, ακύρωση του ΓΠΣ είχαν ζητήσει και πολίτες υποστηρίζοντας ότι είναι αντισυνταγματικές οι διατάξεις που αφορούν τους όρους δόμησης και τις χρήσεις γης. Ομως σύμφωνα με όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, απορρίφθηκαν και αυτές οι ενστάσεις. Αρα θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να τροποποιηθούν οι διατάξεις για τις οποίες υπάρχει απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας και έτσι πολλοί εν δυνάμει ψηφοφόροι θα μείνουν προσωρινά ανικανοποίητοι. Βεβαίως η δημοτική αρχή θα επιχειρήσει να τροποποιήσει το ΓΠΣ καλλιεργώντας προσδοκίες ανάλογες με αυτές της πολεοδόμησης του Ασπροχώματος, αφού γνωρίζει πολύ καλά ότι μέχρι να εκδοθούν οι οριστικές δικαστικές αποφάσεις θα έχουν περάσει οι εκλογές και ότι η αντιπολίτευση δεν πρόκειται να καλέσει τους πολίτες σε διαδήλωση γιατί και οι παρατάξεις της μειοψηφίας γνωρίζουν πως μόνο το τσιμέντο φέρνει ψήφους στην κάλπη.

Θανάσης Λαγός

Εmail: lathanasis@yahoo.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 02 Ιουνίου 2016 20:01