Τετάρτη, 15 Ιουνίου 2016 20:02

Η πορεία του ΤΕΙ και του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου 

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

Οποιος θέλει μπορεί να εγγραφεί στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ) και να παρακολουθήσει μεμονωμένες προπτυχιακές ή μεταπτυχιακές θεματικές ενότητες χωρίς κλήρωση (όπως γινόταν μέχρι πέρυσι επειδή υπήρχαν λίγες θέσεις) και χωρίς υποχρέωση εγγραφής σε ολόκληρο το πρόγραμμα σπουδών.

Αυτό ανακοίνωσε χθες το ΕΑΠ ουσιαστικά βάζοντας ταφόπλακα στο θεσμό των πανελλαδικών εξετάσεων, αφού πλέον όποιος έχει χρήματα για δίδακτρα αντί για φροντιστήρια μπορεί να εγγραφτεί και να σπουδάσει και μάλιστα εξ αποστάσεως, χωρίς δηλαδή να επιβαρυνθεί με έξοδα διαμονής σε μια άλλη πόλη. Βεβαίως το ΕΑΠ δεν έχει ακόμα τις περιζήτητες στην Ελλάδα σχολές Ιατρικής, Νομικής κ.λπ. αλλά αυτές λειτουργούν ήδη στα αντίστοιχα κυπριακά πανεπιστήμια προσελκύοντας πολλούς απόφοιτους της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Είναι πλέον θέμα χρόνου και επιβίωσης να μιμηθούν το ΕΑΠ και τα υπόλοιπα ελληνικά ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ιδρύοντας προπτυχιακές σπουδές με δίδακτρα στην ελληνική και στην αγγλική γλώσσα. Αλλωστε τα περισσότερα ιδρύματα έχουν μεταπτυχιακά προγράμματα και σεμινάρια με δίδακτρα παρά τις κραυγές όσων εξακολουθούν να θεωρούν ότι η συνταγματική μεταρρύθμιση δεν πρέπει να αγγίξει την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Ετσι και αλλιώς ο κόσμος αλλάζει σε πείσμα όσων πιστεύουν ότι το σύμπαν θα συνωμοτήσει για να μην χάσουν τα προνόμιά τους. 

Σε κάθε περίπτωση και ανεξάρτητα από τις πολιτικές εμμονές όσων έχουν ξεχαστεί στον 20ό αιώνα, οι κοσμογονικές αλλαγές στην παγκόσμια  εκπαίδευση θα συνεχιστούν και τα επόμενα χρόνια, καθώς η τεχνολογία δίνει τη δυνατότητα σε όλους να σπουδάσουν το γνωστικό αντικείμενο που θέλουν μέσα από το Διαδίκτυο. Σίγουρα οι αλλαγές δεν θα γίνουν από τη μια μέρα στην άλλη αλλά δεν θα περάσουν κιόλας πολλές δεκαετίες μέχρι να μετατραπούν σε… μουσεία τα πανεπιστημιακά αμφιθέατρα. 

Δυστυχώς όμως τόσο το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου όσο και το ΤΕΙ Πελοποννήσου δείχνουν να μην θέλουν να πιστέψουν την πραγματικότητα και προχωρούν με πολύ δειλά βήματα, ενώ είναι αναγκαία όχι μόνο η συγχώνευσή τους αλλά και η συνεργασία τους με μεγάλα πανεπιστήμια του εξωτερικού, προκειμένου να επιβιώσουν στο μέλλον. Προφανώς τόσο οι διοικήσεις των ιδρυμάτων όσο και οι περισσότεροι διδάσκοντες πιστεύουν ότι τα ιδρύματα μπορούν να συνεχίσουν να λειτουργούν, αρκεί να κάνουν μικρομεταρρυθμίσεις στον τρόπο διοίκησής τους. Ουσιαστικά τρέφουν τις ίδιες αυταπάτες που έτρεφαν και οι Ελληνες πολιτικοί, οι οποίοι θεωρούσαν ότι η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει την πορεία της με ψευτομεταρρυθμίσεις. Ομως τόσο η ελληνική οικονομία όσο και η τριτοβάθμια εκπαίδευση δεν μπορούν να συνεχίσουν την πορεία τους στον 21ο αιώνα αδιαφορώντας για τις τεχνολογικές εξελίξεις και τις αλλαγές που προκαλούν στην παραγωγική διαδικασία και στη μετάδοση των γνώσεων αντίστοιχα. Και σίγουρα το Πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ Πελοποννήσου δεν μπορούν να συνεχίσουν την αυτόνομη πορεία τους με σχολές σε 5 πόλεις της Περιφέρειας. Αντιθέτως πρέπει να συγχωνευθούν, να στεγαστούν όλες οι σχολές σε ένα κτήριο και να ξεκινήσει αύριο αν είναι δυνατόν η συνεργασία με μεγάλο ίδρυμα του εξωτερικού. Αν δεν γίνουν τα μεγάλα αυτά άλματα το συντομότερο δυνατόν, τα μικρά βήματα απλώς θα οδηγήσουν σε λουκέτο του ΤΕΙ και του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.  

Θανάσης Λαγός

Εmail: lathanasis@yahoo.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 15 Ιουνίου 2016 18:25