Πέμπτη, 16 Ιουνίου 2016 20:03

Τα συμφέροντα χαράσσουν το δρόμο Καλαμάτα - Ριζόμυλος

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

Πριν στεγνώσει το μελάνι του προχθεσινού άρθρου για τον αυτοκινητόδρομο  Καλαμάτα - Ριζόμυλος, η συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης αποκάλυψε ότι η κυβέρνηση προωθεί το σχέδιο βελτίωσης του υφιστάμενου δρόμου και ότι ετοιμάζεται να πετάξει στα σκουπίδια τη μελέτη για τη νέα χάραξη.

Στο κυβερνητικό σχέδιο, αν και δηλώνει ότι συμφωνεί με τη νέα χάραξη, δεν αντιτίθεται ο δήμαρχος Μεσσήνης Γιώργος Τσώνης και όλα δείχνουν ότι θα βοηθήσει το Υποδομών στην προσπάθεια σύνταξης της μελέτης που απαιτείται για τη βελτίωση του υφιστάμενου δρόμου. Και κάπου εδώ θα ξεκινήσουν τα δύσκολα για τον κ. Τσώνη, αφού θα βρεθεί αντιμέτωπος όχι μόνο με όσους θέλουν νέα χάραξη αλλά και με όσους διαφωνούσαν μέχρι τώρα με το νέο αυτοκινητόδρομο πιστεύοντας ότι ο δρόμος θα εξακολουθεί να περνάει μέσα από τον οικισμό της Μεσσήνης. 

Συγκεκριμένα και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της συναδέλφου Νικολέττας Κολυβάρη, σχεδιάζεται “παράκαμψη της Μεσσήνης νότια από το σταθμό του τρένου, στα όρια του σχεδίου πόλης, που θα καταλήγει στο Νεφρολογικό Κέντρο "Μεσόγειος"”. Σχεδιάζεται επίσης παράκαμψη της Βελίκας πριν από το χάνι του Λούτσου, που θα καταλήγει κοντά στον οικισμό Τζάνε, στο σημείο που θα συναντάει το δρόμο Ριζόμυλος - Πύλος”. Ετσι διαψεύδονται όσοι υπόσχονταν στους καταστηματάρχες της Μεσσήνης ότι ο δρόμος για Πύλο και Κορώνη θα εξακολουθεί να διασχίζει το Νησί. Αντιθέτως φαίνεται πως είχαν δίκιο όσοι υποστήριζαν ότι κάποιοι δεν θέλουν ασφαλή αυτοκινητόδρομο στο τμήμα Καλαμάτα - Ριζόμυλος επειδή θέλουν να… χαράξουν τις παρακάμψεις της Μεσσήνης και της Βελίκας με τέτοιο τρόπο ώστε να ικανοποιούνται τα συμφέροντα που δεν θέλουν το νέο αυτοκινητόδρομο. 

Ποια είναι αυτά τα συμφέροντα; Η χάραξη των παρακάμψεων θα δείξει αν είναι οικονομικά μεγαλοσυμφέροντα ή αν απλώς πρόκειται για τα συνήθη μικροσυμφέροντα της εκλογικής πελατείας. Αν η παράκαμψη θυμίζει φίδι ή την… οδό Κρήτης, να είστε σίγουροι ότι θα έχει γίνει προσπάθεια να εξυπηρετηθούν όσο το δυνατό περισσότεροι εκλογικοί πελάτες. Αν ακολουθεί μια λογική πορεία αφήνοντας όμως ανέγγιχτα τα οικόπεδα κάποιων μεγάλων επιχειρηματιών, τα οποία θα διέσχιζε ο νέος αυτοκινητόδρομος, δεν χρειάζεται να γράψουμε ποια συμφέροντα θέλουν βελτίωση του αυτοκινητόδρομου. 

Σε κάθε περίπτωση, όσοι σχεδιάζουν να ανοίξουν μαγαζί στην παράκαμψη καλό είναι να μελετήσουν προσεχτικά τι προβλέπει ο νόμος για τη δόμηση σε οικόπεδα που βρίσκονται δίπλα σε εθνικούς δρόμους και να μην πιστεύουν όσους τους υπόσχονται… χρήμα με ουρά. Καλό είναι επίσης να ρωτήσουν τι υπόσχονταν στους καταστηματάρχες που έχουν μαγαζί στο σημερινό δρόμο και τι σκέφτονται να κάνουν τώρα που ανακαλύπτουν ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει παράκαμψη της Μεσσήνης και της Βελίκας. 

Υ.Γ.: Προσωπικά είχα ταχθεί από την πρώτη στιγμή ανεπιφύλακτα υπέρ της κατασκευής ενός ασφαλούς κλειστού αυτοκινητόδρομου αδιαφορώντας για τη χάραξη. Σταδιακά αποδεικνύεται ότι σχεδόν κανένας δεν συζητάει για την ασφάλεια του δρόμου και ότι οι περισσότεροι ενδιαφέρονται για τη χάραξη του με γνώμονα τα συμφέροντά τους. Πόσοι νεκροί θα θυσιαστούν ακόμα μέχρι να ξεκινήσουμε να συζητάμε για ασφαλείς δρόμους; 

Θανάσης Λαγός

Εmail: lathanasis@yahoo.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 13 Μαρτίου 2024 17:58