Τετάρτη, 10 Νοεμβρίου 2010 22:26

Ενδιαφέρον από ελβετική εταιρεία για ηλιοθερμικές μονάδες στην Πελοπόννησο

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Η Πελοπόννησος ως σύνολο, αλλά και οι νομοί της Περιφέρειας Πελοποννήσου ειδικότερα, προκαλούν το ενδιαφέρον διεθνών επενδυτών που επιδιώκουν τη δημιουργία ηλιοθερμικών ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων.
Ηδη, ελληνική θυγατρική μεγάλης ελβετικής εταιρείας έχει υποβάλει στη ΡΑΕ αίτηση για την κατασκευή στην Αργολίδα μιας ηλιοθερμικής μονάδας, παραγόμενης ισχύος 2 MW, ενώ η «μαμά» εταιρεία μιλά για ανάλογη μονάδα 75 MW στην Ηλεία, στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.
Η επιλογή περιοχών της Πελοποννήσου για την κατασκευή τέτοιου είδους μονάδων έχει να κάνει με το συνδυασμό αφ’ ενός του μεγάλου αριθμού ημερών με ηλιοφάνεια κατ’ έτος και αφ’ ετέρου των αναξιοποίητων μεγάλων εκτάσεων -απαραίτητων για την ανάπτυξη της εν λόγω επένδυσης.
Η τεχνολογία των ηλιοθερμικών μονάδων προσομοιάζει, ώς ένα σημείο, με τα φωτοβολταϊκά, αλλά μόνο ως προς το κομμάτι που αφορά στην ανάπτυξη ηλιακών κατόπτρων.
Αντίθετα όμως με τα φωτοβολταϊκά, όπου η ηλιακή ακτινοβολία παράγει απ’ ευθείας ηλεκτρική ενέργεια, τα ηλιοθερμικά αξιοποιούν τους ηλιοσυλλέκτες σαν... ηλιακούς θερμοσίφωνες. Παράγουν δηλαδή θερμότητα, η οποία χρησιμοποιείται με τη σειρά της για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, μέσα από την κίνηση ατμοστροβίλων -οι οποίοι, σε ενδεχόμενες εκτεταμένες περίοδους νέφωσης, μπορούν να λειτουργήσουν είτε με συμβατικά καύσιμα, είτε με βιοκαύσιμα.
Β.Γ.Μ.

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER