Παρασκευή, 08 Μαρτίου 2013 12:45

Ο Δήμος Λουτρακίου - Αγίων Θεοδώρων για την Ημέρα της Γυναίκας

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Ο Δήμος Λουτρακίου - Αγίων Θεοδώρων για την Ημέρα της Γυναίκας

Ο εορτασμός της Ημέρας της Γυναίκας, πραγματοποιείται κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου σε όλο τον κόσμο, ως φόρος τιμής, στους αγώνες που δόθηκαν από τις γυναίκες για την ανάδειξη των γυναικείων δικαιωμάτων αλλά και προβλημάτων, όπως η εργασία και το δικαίωμα ψήφου.

 

Αφετηρία αποτέλεσε, μια σημαντικά μεγάλη εκδήλωση διαμαρτυρίας, που έγινε στις 8 Μαρτίου του 1857 από εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη, οι οποίες ζητούσαν καλύτερες συνθήκες εργασίας.

Η καθιέρωση του εορτασμού της συγκεκριμένης ημερομηνίας, ξεκίνησε με πρωτοβουλία του Σοσιαλιστικού Κόμματος των ΗΠΑ το 1909, για να υιοθετηθεί δύο χρόνια αργότερα και από τη Σοσιαλιστική Διεθνή. Παράλληλα και στη Ρωσία, μετά την επικράτηση της Οκτωβριανής Επανάστασης, η φεμινίστρια Αλεξάνδρα Κολοντάϊ καθιερώνει με τη συμβολή του Λένιν, την 8η Μαρτίου ως επίσημη Αργία.

Η άνοδος του φεμινιστικού κινήματος στη Δύση τη δεκαετία του '60 προώθησε περαιτέρω την Ημέρα της Γυναίκας, με αποτέλεσμα ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) να θεσμοθετήσει την ημέρα αυτή, καλώντας έτσι όλες τις χώρες του κόσμου να γιορτάζουν την ημέρα για τα δικαιώματα των γυναικών.

Σήμερα, σε αρκετές χώρες σε όλο τον κόσμο, αποτελεί μια ημέρα κινητοποιήσεων για την υποστήριξη της ισότητας και την αξιολόγηση της θέσης των γυναικών στην κοινωνία.

Σε επίπεδο Ευρωπαϊκή Ένωσης, η ισότητα γυναικών και ανδρών αποτελεί μια από τις θεμελιώσεις αξίες του κοινοτικού δικαίου. Οι στόχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφορούν αφενός την εξασφάλιση ίσων ευκαιριών και μεταχείρισης για τα δύο φύλα και αφετέρου την καταπολέμηση κάθε μορφής διακρίσεων λόγω φύλου (θέσπιση νομοθεσίας, προγράμματα και δράσεις, συμβουλευτικές επιτροπές κλπ).

Κάθε χρόνο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο γιορτάζει την Ημέρα της Γυναίκας με μια εκδήλωση, η οποία αυτή τη χρονιά είναι αφιερωμένη στην αντίδραση των γυναικών στην κρίση, προωθώντας έτσι την επίλυση θεμάτων που απασχολούν τις γυναίκες.

Ο Δήμος Λουτρακίου-Αγίων Θεοδώρων, εύχεται στις γυναίκες όλου του κόσμου, Χρόνια Πολλά, με την αισιοδοξία ότι τα δικαιώματα των γυναικών που επιτεύχθηκαν, δεν θα εξαντληθούν στις ιστορικές αναδρομές, αλλά θα αποτελέσουν το έναυσμα της εξάλειψης ανισοτήτων σε όλα τα Κράτη, μέσα από την εφαρμογή τους.

 

Γραφείο Τύπου

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER