Πέμπτη, 21 Ιουνίου 2018 10:21

Εορταστικές εκδηλώσεις για τη μάχη της Βέργας

Γράφτηκε από την
Εορταστικές εκδηλώσεις για τη μάχη της Βέργας

Ξεκινούν στη Βέργα σήμερα το απόγευμα και κορυφώνονται αύριο οι εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο της μάχης που δόθηκε στις 22 Ιουνίου 1826 στη θέση Βέργα Αλμυρού, εναντίον των στρατευμάτων του Ιμπραήμ.

Το πρόγραμμα που ανακοινώθηκε προβλέπει, σήμερα στις 7 το απόγευμα, χαρμόσυνες κωδωνοκρουσίες στην εκκλησία Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Κάτω Βέργας και στη συνέχεια παράκληση - δέηση, σε ανάμνηση της λιτανείας που πραγματοποίησαν το 1826 οι άμαχοι την ημέρα της μάχης, στη θέση Χάλπινο στο Καλάθι. Στις 7.30 θα ξεκινήσει η κάθοδος της εικόνας "Η Ελπίς των Χριστιανών" και μια ώρα αργότερα αναμένεται η άφιξη και εναπόθεση της εικόνας στο ναό Αγίου Νικολάου στο Αλμυρό, παρουσία αρχών και κοινού.

Στις 9 το βράδυ, στο πάρκο του Αλμυρού, οργανώνεται η εκδήλωση "Φάγαμε μαζί ψωμί και αλάτι", με καλωσόρισμα επισκεπτών από μέλη του Πολιτιστικού και Αναπτυξιακού Συλλόγου Βέργας, αναβιώνοντας το παλιό καλωσόρισμα. Ακολουθούν: Καλωσόρισμα από τον πρόεδρο του συλλόγου Χαράλαμπο Αφάλη, χαιρετισμοί από τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρο Τατούλη, τον δήμαρχο Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα και τον πρόεδρο της Βέργας Παναγιώτη Χειλά.

Θα ακολουθήσει το χορόδραμα “Η μάχη της Βέργας” υπό την επιμέλεια της Αλίσιας Δημόγιαννη, παραδοσιακά τραγούδια από τη χορωδία του Πολιτιστικού και Αναπτυξιακού Συλλόγου Βέργας υπό την επιμέλεια της Πόπης Βαζαίου και την ορχήστρα του συλλόγου υπό την επιμέλεια του Νίκου Πράσινου, ενώ στη συνέχεια θα αποδοθούν χοροί από τα μέλη του συλλόγου, υπό την επιμέλεια του Δημήτριου Μαλτίδη.

Στον χώρο του πάρκου Αλμυρού θα εκτεθούν έργα ζωγραφικής του Σωτήρη Τζαμουράνη, κειμήλια του Αγώνα του 1821 από την ιδιωτική συλλογή του Σπύρου Κατσίρα και ψηφιδωτά του Λεό Μανιάτη.

ΑΝΗΜΕΡΑ

Ανήμερα της επετείου, αύριο, στις 10.30 το πρωί, θα τελεστεί δοξολογία στο ναό Αγίου Νικολάου Αλμυρού, από το μητροπολίτη Μάνης Χρυσόστομο.

Στη συνέχεια, οι αρχές και η εικόνα, συνοδεία μελών του Πολεμικού Συλλόγου “Κομάντος 74”  θα μεταβούν στη θέση Μάνδρα Αλμυρού, όπου θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση στο ηρώο των πεσόντων και θα γίνει κατάθεση στεφάνων από τους εκπροσώπους αρχών και φορέων. Τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει η ιστορικός του Πανεπιστημίου Αθηνών Μαρία Λιακάκη. Ποιήματα θα απαγγείλουν μαθητές και μαθήτριες, ο πρόεδρος του Πολιτιστικού και Αναπτυξιακού Συλλόγου Βέργας Χαράλαμπος Αφάλης και ο Παναγιώτης Ρήγας συνταξιούχος δάσκαλος. Οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν με παραδοσιακούς χορούς από τον Πολιτιστικό και Αναπτυξιακό Σύλλογο Βέργας.


NEWSLETTER