Κυριακή, 16 Δεκεμβρίου 2018 19:26

Παρουσιάστηκε στην Καλαμάτα το βιβλίο του Τάσου Σκλάβου

Γράφτηκε από την
Παρουσιάστηκε στην Καλαμάτα το βιβλίο του Τάσου Σκλάβου

Το πρώτο μυθιστόρημα του δημοσιογράφου Τάσου Σκλάβου με τίτλο “Ένα βιβλίο για τον Οδυσσέα”, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις “Ηδυέπεια” παρουσιάστηκε την Τετάρτη στο “Accordo Cafe” στην Καλαμάτα.

Ο βασικός ήρωας του βιβλίου, ο Οδυσσέας, είναι ένας νέος με σοβαρά κινητικά προβλήματα, ο οποίος αναζητά απαντήσεις για το παρελθόν του. Πρόκειται για ένα κοινωνικό πολυεπίπεδο μυθιστόρημα του σήμερα, το οποίο επιθυμεί να αποτινάξει το στίγμα της αναπηρίας και εντάσσει τον πρωταγωνιστή του σε μια κοινωνική κανονικότητα, εστιάζοντας στις βαθιές πληγές της ψυχής του και όχι του σώματος.

Παράλληλα το μυθιστόρημα πραγματεύεται έντονα την αξία της συγχώρεσης, η οποία είναι η μόνη ικανή να επουλώσει τα τραύματα των ανθρώπων και να τους κάνει να νικήσουν τους ψυχολογικούς δαίμονές τους.

Ένα βιβλίο που κάτω από την επιφάνεια της βασικής υπόθεσης, προσπαθεί να παλέψει και να μιλήσει για πολλά κοινωνικά ζητήματα.

Για το βιβλίο μίλησαν ο καθηγητής Γιώργος Θεοδωρακόπουλος, η φιλόλογος Δήμητρα Ιωαννίδη και ο φιλόλογος Σίμος Νικολιδάκης.

Το βιβλίο είχε παρουσιαστεί και στην Αθήνα τη προηγούμενη Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου, μια ημέρα με ιδιαίτερο συμβολισμό, αφού συνέπεσε με την Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ο συγγραφέας του βιβλίου ανέφερε: “Ήταν μια τόσο ξεχωριστή μέρα για μένα, έχοντας την ιδιαίτερη χαρά να μιλήσω στη γενέτειρα μου, για το πρώτο μου μυθιστόρημα. Αρχικά θέλω να ευχαριστήσω όλους όσους παρευρέθηκαν στην εκδήλωση και με τίμησαν με τη παρουσία τους. Μαζί με τους εξαιρετικούς ομιλητές προσπαθήσαμε να ξετυλίξουμε την ιστορία του Οδυσσέα, ενός νέου με κινητικά προβλήματα, ο οποίος προσπαθεί διακαώς να βρει τη μητέρα, που δεν γνώρισε ποτέ. Μέσα σε αυτήν του την αναζήτηση θα βρεθεί αντιμέτωπος με μια χιονοστιβάδα μυστικών”.

Συνεχίζοντας είπε: “Στόχος μου ήταν να μην εστιάσω σε αυτά καθαυτά τα κινητικά προβλήματα του ήρωα, αλλά αντίθετα να αναδείξω τις βαθύτερες πληγές της ψυχής του, τις οποίες μόνο η δύναμη της συγχώρεσης και της αγάπης μπορεί να επουλώσει, όπως συμβαίνει και με τον Οδυσσέα”.

Και κατέληξε: “Γενικότερα το βιβλίο δεν επιθυμεί να μείνει στην επιφάνεια της πλοκής, αλλά αντίθετα προσπαθεί να θίξει μια σειρά από επίκαιρα κοινωνικά ζητήματα, βάζοντας τον αναγνώστη να συσκεφθεί και να αναρωτηθεί”.

 

Ο Τάσος Σκλάβος γεννήθηκε το 1989 στην Αθήνα και μεγάλωσε στην Καλαμάτα. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Δημόσια Διοίκηση, έκανε μεταπτυχιακά στη Διακυβέρνηση και τις Δημόσιες Πολιτικές, ενώ αυτήν την περίοδο εκπονεί διδακτορική διατριβή στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Είναι δημοσιογράφος, μέλος της ΕΣΗΕΑ και έχει εργαστεί σε ενημερωτικούς ιστοτόπους, ενώ μιλάει Αγγλικά και Γερμανικά. Οι συγγραφικές του ανησυχίες εκτείνονται σε ένα πολυεπίπεδο πλαίσιο λογοτεχνικών, πολιτικοκοινωνικών και λαογραφικών ζητημάτων. Το «Ένα βιβλίο για τον Οδυσσέα» αποτελεί την πρώτη συγγραφική του προσπάθεια.

Επικοινωνία: sklavos_tasos@hotmail.gr

 


NEWSLETTER