Παρασκευή, 23 Δεκεμβρίου 2016 19:43

Η σημασία και η πραγματικότητα του περιφερειακού

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

Παραδίδεται σήμερα ο περιφερειακός αυτοκινητόδρομος Καλαμάτας, ένα από τα πιο σημαντικά έργα στη σύγχρονη ιστορία της πόλης. Ενα έργο πολυτέλεια για την Καλαμάτα, για τα χρόνια της κρίσης και των μνημονίων. 

Εργο για το οποίο δαπανήθηκαν πολύ περισσότερα χρήματα από τα άλλα μεγάλα οδικά έργα της χώρας. Αλλά και από τις αρχικές προβλέψεις, κυρίως λόγω των απαλλοτριώσεων που έφθασαν σε υπέρογκο ύψος και του μεγάλου κόστους της εντυπωσιακής γέφυρας του Νέδοντα.

Κάποιοι υποστηρίζουν, μάλιστα, ότι το κόστος είναι δυσανάλογα μεγάλο και μη συμφέρον σε σχέση με το όφελος. Επειδή με τα οικονομικά δεν τα πάω και τόσο καλά και δε δίνω μεγάλη σημασία στα χρήματα, είμαι της άποψης ότι ο περιφερειακός είναι ένα τεράστιο έργο για την κυκλοφορία και την κοινωνία της Καλαμάτας. Με την ασφυξία στην Αθηνών και και τον κορεσμό της Νέας Εισόδου, ο περιφερειακός δίνει ανάσα στο κυκλοφοριακό της πόλης και αποτελεί ένα σύγχρονο δρόμο εισόδου κι εξόδου. Παράλληλα, η διάνοιξή του έδωσε αξία σε υποβαθμισμένες, απομακρυσμένες ή υπό ανάπτυξη περιοχές της Καλαμάτας, οι κάτοικοι των οποίων εισέρχονται πολύ σύντομα στον αυτοκινητόδρομο και μέσα σε 2 με 2,5 ώρες βρίσκονται στην Αθήνα.

Είναι αλήθεια, όμως, ότι δε λείπουν τα προβλήματα και οι αδυναμίες. Δεν έγιναν, όπως έπρεπε, κάποιοι παράδρομοι ή δε φτιάχτηκαν οι κυκλικοί κόμβοι που προβλέπονταν. Στα Μιχαλέικα, για παράδειγμα, πρέπει να γίνει πεζογέφυρα, για να εξυπηρετούνται οι άνθρωποι. Στην οδό Μαρίας Κάλλας που δεν έγινε ο προβλεπόμενος κόμβος, τα φανάρια και η ρύθμιση με τη μονοδρόμηση δημιουργούν πρόβλημα. Αν λυθεί το ζήτημα με παρακείμενη ιδιοκτησία -θα έπρεπε να έχει λυθεί-, το πρόβλημα θα εξαλειφθεί.

Αφησα για το τέλος, τα πλευρικά διόδια, μετωπικά του περιφερειακού στο "Πράκτικερ". Επιμένω πως θα πρέπει να καταργηθούν και αυτό θα είναι προς όφελος όλων, και του "Μορέα", που εισπράττει πλέον αυξημένα διόδια στον αυτοκινητόδρομο στα Αρφαρά.

Υ.Γ.: Είναι αλήθεια ότι χθες στα διόδια στο "Πράκτικερ", μία υπάλληλος ήταν υπεύθυνη για να εξυπηρετήσει και αυτούς που έμπαιναν και κείνους που έβγαιναν από τον περιφερειακό;

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 23 Δεκεμβρίου 2016 17:48