Παρασκευή, 30 Ιουνίου 2017 17:37

Πού είναι τα σημαντικά έργα της Μεσσηνίας;

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

 

Με χαρά ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου ο Π. Τατούλης αναφέρει ότι «η συντριπτική πλειοψηφία των έργων στους δήμους χρηματοδοτούνται και εκτελούνται από την Περιφέρεια, δεδομένης της αδυναμίας τους, παρά τα προβλήματα, λόγω της δύσκολης δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας, αλλά και τη δραματική έλλειψη ανθρώπινων πόρων».

Και με έπαρση χαρακτηρίζει «καθολικής σημασίας για τη χώρα και καθοριστικές για την ανάπτυξη της Πελοποννήσου» τις πολιτικές πρωτοβουλίες της Περιφέρειας, κατά τη συζήτηση της πρότασης της περιφερειακής αρχής στο υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης για την ένταξη έργων και την κατάρτιση του Εθνικού Σκέλους του ΠΔΕ για το 2017 στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Και παρατηρεί πως «το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων είναι κομμάτι της αναπτυξιακής πολιτικής που υλοποιεί η Περιφέρεια, μαζί με το πρόγραμμα ΕΣΠΑ και τα τομεακά προγράμματα των υπουργείων».

Και αναρωτιέσαι: Πού είναι τα σημαντικά έργα υποδομών που πρέπει να υλοποιήσει η Περιφέρεια στη Μεσσηνία, που ζούμε και που ξέρουμε τι πραγματικά γίνεται. Πού είναι οι σημαντικοί οδικοί άξονες του νομού, που πρέπει να βελτιωθούν και να γίνουν πιο ασφαλείς; Πότε θα γίνει το έργο - σημαία Μεσσήνη - Εύα - Λάμπαινα - Αρχαία Μεσσήνη; Προβλέπεται καμία ουσιαστική βελτίωση στην 1η επαρχιακή οδό, στον κεντρικό επαρχιακό δρόμο της Μάνης από το νέο ΕΣΠΑ ή από το ΠΔΕ του 2017; Θα γίνει η βελτίωση του δρόμου Φιλιατρά - Γαργαλιάνοι, που είναι ώριμη μελετητικά εδώ και χρόνια; Προβλέπεται από κάποιο πρόγραμμα ο εκσυγχρονισμός του πεπαλαιωμένου ανοιχτού δικτύου άρδευσης του ΓΟΕΒ;

Αυτά είναι τα πιο σημαντικά έργα που έχει ανάγκη η Μεσσηνία και η υλοποίησή τους είναι ευθύνη και αρμοδιότητα της Περιφέρειας. Και όταν δε δρομολογούνται και δεν υλοποιούνται, ο δρόμος της ελπίδας και της ανάπτυξης χάνεται.

Μήπως πρέπει να πανηγυρίζουμε που επανήλθε στην επικαιρότητα το έργο βελτίωσης - συντήρησης της ορεινής οδού Μηλέα - Παναγία Γιάτρισσα, προϋπολογισμού 3.545.000 ευρώ! Αν προωθείται αυτό το έργο με ένα τόσο τεράστιο προϋπολογισμό, πόσα χρήματα πρέπει να διατεθούν για τον κεντρικό δρόμο της Μάνης, για να μιλήσουμε για την ανάπτυξη και τη δικαίωσή της. Είναι πρόκληση να προβλέπονται πάνω από 3 εκ. ευρώ για το δρόμο της Γιάτρισσας και ο δρόμος της Μάνης να αγνοείται και να μην παίρνει ούτε ευρώ από το νέο ΕΣΠΑ.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 30 Ιουνίου 2017 15:48