Τετάρτη, 06 Σεπτεμβρίου 2017 18:46

Να γίνει οδηγός το “μάθημα” της φετινής δακοκτονίας

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Ενα λεπτό πριν τα μεσάνυχτα χθες ολοκληρώθηκε η ηλεκτρονική διαπραγμάτευση για την επιλογή αναδόχων, για ψεκασμούς δακοκτονίας σε 5 χωριά της Μεσσηνίας, 4 του Δήμου Μεσσήνης και ένα του Δήμου Οιχαλίας.

Μπήκαμε στο Σεπτέμβριο και ψεκασμοί δεν έχουν ακόμα ξεκινήσει. Και θα κληθούν οι παραγωγοί των χωριών αυτών να πληρώσουν, να καταβάλουν εισφορά δακοκτονίας - αντί να τους... πληρώσουν για την ψυχική τους ταλαιπωρία, για τις ώρες αγωνίας και ανησυχίας που πέρασαν το καλοκαίρι και περνούν ακόμα. 

Για να είμαστε δίκαιοι και να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, οι οργανωμένοι και επιμελείς παραγωγοί των χωριών αυτών, με το φετινό μπάχαλο, δεν περιμένουν το πρόγραμμα δακοκτονίας για να καταπολεμήσουν το δάκο. Εχουν κινητοποιηθεί από μόνοι τους, παρακολουθούν τους δακοπληθυσμούς στην περιοχή και στα κτήματά τους, κι έχουν επέμβει για να σώσουν το προϊόν και τους κόπους τους. 

Φέτος που όλα πήγαν στραβά κι ανάποδα με το πρόγραμμα δακοκτονίας, προστάτης και φύλακας των παραγωγών και του ελαιόλαδου είναι ο καιρός: ο καύσωνας και οι υψηλές συνεχείς θερμοκρασίες, που αποτελούν συνέχεια του βαρύ, ιδανικού όμως, χειμώνα για την αντιμετώπιση του δάκου.

Ο καιρός έσωσε τη φετινή παραγωγή ελαιόλαδου. Το φετινό αποτυχημένο πρόγραμμα δακοκτονίας είναι ένα μάθημα, αποτελεί παράδειγμα προς αποφυγήν και δείχνει το δρόμο για τα βασικά και τα αυτονόητα που πρέπει επιτέλους να γίνουν. Το υπουργείο και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης έχουν την πρώτη και μεγαλύτερη ευθύνη. Οφείλουν έγκαιρα να κατανείμουν τα ποσά δακοκτονίας, από το Φεβρουάριο ή το Μάρτιο το αργότερο, στην προοπτική μιας κανονικής χρονιάς, με 2-3 ψεκασμούς στο μεγαλύτερο μέρος της Μεσσηνίας και 3-4 στις ευαίσθητες παραλιακές περιοχές. 

Εγκαιρα, νωρίς να στείλουν και τις εγκρίσεις για το προσωπικό, ώστε οι ευθύνες μετά να πέσουν στην Περιφέρεια και τις αρμόδιες υπηρεσίες των Περιφερειακών Ενοτήτων. Οι διαδικασίες είναι γνωστές εδώ και χρόνια, δεν αλλάζουν. Το Μάιο πρέπει να έχουν επιλεγεί οι ανάδοχοι για τους ψεκασμούς, ώστε να υπάρχει χρόνος στη συνέχεια και για επιλογή, μέσω διαπραγμάτευσης. Με τέτοιες διαδικασίες και οι παραγωγοί θα είναι έτοιμοι να αναλάβουν και τις δικές τους καθοριστικές ευθύνες, αν χρειαστεί.

Είναι ανεπίτρεπτο και εγκληματικό το “μάθημα” της φετινής δακοκτονίας να μην αποτελέσει οδηγό για τα επόμενα χρόνια.

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 06 Σεπτεμβρίου 2017 15:24