Παρασκευή, 29 Δεκεμβρίου 2017 17:50

Το έγκλημα εγκατάλειψης της ΜΟΛΑΚ

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)

Τον ύπνο τους έχουν χάσει με τη Μαραθόλακκα ο αντιδήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος και ο διευθυντής της Υπηρεσίας Διαχείρισης Απορριμμάτων και Οχημάτων Γιάννης Βασιλόπουλος.

Η καθημερινή τους αγωνία ήταν έκδηλη και στη χθεσινή Οικονομική Επιτροπή, όπου αποφασίστηκε η ανάθεση για τη μεταφορά των 10.000 περίπου δεμάτων υπολείμματος -το οποίο δεν είναι και τόσο υπόλειμμα- σε γειτονική έκταση που έχει ενοικιαστεί για το σκοπό αυτό. 

Παραδέχθηκαν ότι οδηγούνται σε αυτή τη λύση, γιατί είναι η μοναδική, προκειμένου να ελευθερωθεί ο χώρος της Μαραθόλακκας και να αναλάβει τη διαχείριση η “Ηλέκτωρ”. Εταιρεία έμπειρη και με τεχνογνωσία, που δίνει την ελπίδα και τη βεβαιότητα ότι η διαχείριση θα είναι αξιοπρεπής, με πραγματικό κομπόστ και με υπόλειμμα που δεν θα μείνει στο βουνό, αλλά θα φεύγει και θα αξιοποιείται όπως πρέπει.

Το έγκλημα είναι -και αυτό το χρεώνεται η δημοτική αρχή- η εγκατάλειψη της ΜΟΛΑΚ και η συνέχιση της διαχείρισης στη Μαραθόλακκα. Θυμάμαι ότι όταν ο τότε δήμαρχος, νεοεκλεγείς Γ. Κουτσούλης βρήκε από το ελικόπτερο τη Μαραθόλακκα για να φύγουν οι σωροί των σκουπιδιών από την πόλη, υποσχόταν με τρόπο κατηγορηματικό στους ανθρώπους του Ταϋγέτου (και στον τότε πρόεδρο Καρβελίου Σαρ. Μαρινάκη που διαμαρτυρόταν) ότι αυτό θα είναι προσωρινό και θα κρατήσει 1 - 2 χρόνια, καθώς είχε στα υπόψη του την επαναλειτουργία της ΜΟΛΑΚ. 

Η μονάδα εκσυγχρονίστηκε, δαπανήθηκαν 200 εκ. δραχμές για νέο δεματοποιητή, καθηγητής του ΕΜΠ διαβεβαίωνε για την επεξεργασία και την ποιότητα του κομπόστ, αλλά η ΜΟΛΑΚ απορρίφθηκε κι εγκαταλείφθηκε από το δήμαρχο Παν. Νίκα, λόγω πολιτικού κόστους. Μέτρησαν στις αποφάσεις του οι διαμαρτυρίες των κατοίκων του Ασπροχώματος κι επέλεξε ως προσφορότερη  λύση τη Μαραθόλακκα και τον Ταΰγετο, μετά τις καταστάσεις ντροπής και ξεφτίλας με τη μεταφορά των σκουπιδιών ανά την Ελλάδα και την εγκληματική οργάνωση στην Ηλεία.

Αν είχε επιλεγεί η ΜΟΛΑΚ, με τα εκατομμύρια ευρώ που διατέθηκαν για τη μεταφορά και κυρίως όλα αυτά τα τελευταία χρόνια στη Μαραθόλακκα, η διαχείριση των απορριμμάτων στο Δήμο Καλαμάτας θα ήταν υποδειγματική, πρότυπη για την Περιφέρεια και τη χώρα. Και το εργοστάσιο θα δούλευε πολύ καλύτερα -καμία σχέση με τη Μαραθόλακκα- και καλύτερο κομπόστ θα είχαμε και το ζήτημα του υπολείμματος θα είχαμε λύσει. Γιατί με τη ΜΟΛΑΚ να λειτουργεί σωστά, θα είχαμε προσελκύσει και τις καλύτερες εταιρείες της χώρας στη διαχείριση των απορριμμάτων. 

Με το έγκλημα της Μαραθόλακκας και την εγκατάλειψη της ΜΟΛΑΚ η λύση του διαγωνισμού Τατούλη, με τους επαχθείς όρους, εμφανίζεται ως η μοναδική λύση για τη διαχείριση των απορριμμάτων. 

 

 

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 29 Δεκεμβρίου 2017 15:04