Παρασκευή, 22 Δεκεμβρίου 2017 19:41

Μαγκιά είναι ο σεβασμός στον πεζό

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

Χωρίς διαβάσεις πεζών είναι η οδός Αθηνών σ’ ένα πολύ μεγάλο τμήμα της, ακόμα και σε κρίσιμες διασταυρώσεις, όπως με τις οδούς Κιλκίς - Είρας - Μεσσήνης, αλλά και Κλαδά. 

Αυτό σημείωνα χθες σε ρεπορτάζ, με αφορμή αναφορά - παρατήρηση συμβούλου της μείζονος μειοψηφίας στην Οικονομική Επιτροπή. Το γεγονός προκαλεί εντύπωση και προβληματισμό, καθώς στην Αθηνών πλέον στεγάζεται το Δημαρχείο της Καλαμάτας και για τον συγκεκριμένο δρόμο θα έπρεπε να υπάρχει ενδιαφέρον και φροντίδα για την ασφάλεια στην κυκλοφορία και την προστασία των ανθρώπων που κινούνται πεζή και με οχήματα.

Ο αντίλογος ήρθε από αναγνώστη, ο οποίος μου επεσήμανε ότι και σε δρόμους που υπάρχουν διαβάσεις πεζών, οι κίνδυνοι είναι ίδιοι και μεγαλύτεροι. Αναφέρθηκε στη Φαρών, στην Ακρίτα, στη Ναυαρίνου τους καλοκαιρινούς μήνες, στη Βασιλέως Γεωργίου, που έχει γίνει διπλής κατεύθυνσης στο κέντρο της πόλης. 

Στους δρόμους αυτούς που έχουν διαβάσεις, σταματούν και πόσο συχνά τα αυτοκίνητα για να περάσουν οι πεζοί; Σέβονται οι οδηγοί τις διαβάσεις, βλέπουν και νοιάζονται τους πεζούς που περιμένουν να περάσουν απέναντι; 

Τα ερωτήματα δείχνουν περισσότερο ρητορικά. Οι απαντήσεις είναι απογοητευτικές, αμείλικτες. Οι πεζοί περνούν με την ψυχή στο στόμα, ρισκάρουν την ασφάλεια και τη ζωή τους, ακόμα και όταν χρησιμοποιούν τις διαβάσεις.

Η πλέον χαρακτηριστική περίπτωση είναι η διάβαση στη Βασ. Γεωργίου, στους Ταξιάρχες, όπου έχει κοπεί η νησίδα. Από τη διάβαση αυτή περνούν και περισσότερα μηχανάκια απ’ ό,τι άνθρωποι. Αν σταματήσει αυτοκίνητο για να περάσει πεζός, θα είναι θαύμα. Σπάνια οδηγός σέβεται τον πεζό που περιμένει και σταματάει το αυτοκίνητό του, για να περάσει. Θυμάμαι πριν λίγες ημέρες την κυρία που κουράστηκε να περιμένει με το σκυλάκι της, για να περάσει στους Ταξιάρχες και άρχισε να φωνάζει στους αδιάφορους οδηγούς “διάβαση ζώα, διάβαση”.

Η οδηγική μας συμπεριφορά είναι θέμα παιδείας, κυκλοφοριακής αγωγής. Στους μεγάλους ανθρώπους είναι ανύπαρκτη και στους νέους κυριαρχεί η (ψευτο)μαγκιά. Οταν αποκτήσουμε κυκλοφοριακή παιδεία, υπάρχει ελπίδα να αλλάξουμε συμπεριφορά στο τιμόνι, να μειώσουμε τους κινδύνους για ατυχήματα και να αυξήσουμε την ασφάλεια στους δρόμους. Μαγκιά είναι ο σεβασμός στον πεζό. Και τότε θα έχουν αξία οι διαβάσεις.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 22 Δεκεμβρίου 2017 15:16
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Απουσίες... Το έγκλημα εγκατάλειψης της ΜΟΛΑΚ »