Παρασκευή, 14 Μαϊος 2021 21:37

Οι «ψηφιακοί νομάδες» δεν είναι απλώς μία μόδα!

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

 

Γράφει ο Δημήτρης Πλεμμένος

Μία αρκετά ενδιαφέρουσα συζήτηση γύρω από τους “ψηφιακούς νομάδες” και από το ενδεχόμενο προσέλκυσης κάποιων εξ αυτών και στη Μεσσηνία, έγινε διαδικτυακά την Τετάρτη με πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, του “Phaos” και του Παρατηρητηρίου Ψηφιακών Νομάδων.

Πρόκειται για ένα φαινόμενο, που έχει αναπτυχθεί σε κάποιο βαθμό σε ορισμένες χώρες του εξωτερικού, ενώ πλέον και η Ελλάδα επιχειρεί να λάβει μερίδιο από τη διεθνή πίτα, προτάσσοντας τα χαρακτηριστικά που έτσι κι αλλιώς την κάνουν να ξεχωρίζει.

Αρκούν όμως μόνο ο ήλιος, η θάλασσα, οι ομορφιές και οι εναλλαγές στο φυσικό περιβάλλον; Η απάντηση εύκολη και είναι ξεκάθαρα όχι, καθώς ένας “ψηφιακός νομάς” δεν έρχεται απλώς για να κάνει τα μπάνια του και να πιει τα ποτά του. Έρχεται για να μπορέσει να ασκήσει την επαγγελματική του δραστηριότητα για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα, μέσα σε ένα περιβάλλον το οποίο θα μπορέσει να του φέρει περισσότερη ισορροπία σε σχέση με τον τρόπο προέλευσής του. Αναζητά δηλαδή ένα εναλλακτικό γραφείο από αυτό που έχει συνηθίσει, ζώντας όμως παράλληλα τις υπόλοιπες ώρες ως κάτοικος της περιοχής που έχει επιλέξει.

Δεν μπορούμε να μιλάμε στα σοβαρά για “ψηφιακούς νομάδες”, εάν για παράδειγμα το Διαδίκτυο “σέρνεται” ή εάν οι τοπικές κοινωνίες δεν είναι έτοιμες να αγκαλιάσουν τα άτομα αυτά ανεξάρτητα από την καταγωγή, το χρώμα και τις συνήθειές τους. Αλλιώς γιατί να επιλέξουν τον δικό μας τόπο για το... νέο τους γραφείο, αλλά και σπίτι;

Από την προ ημερών διαδικτυακή εκδήλωση ήταν σαφείς και ξεκάθαρες οι προθέσεις των εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης να συμβάλουν στη δημιουργία ενός φιλόξενου από κάθε επίπεδο περιβάλλοντος για την προσέλκυση “ψηφιακών νομάδων” σε συνάρτηση πάντα με το γενικό κανονιστικό πλαίσιο που ετοιμάζει η Πολιτεία. Σε αυτή την προσπάθεια δεν χωρούν μικροπολιτικές κόντρες και οι συνήθεις ανταγωνισμοί. Άλλωστε μέσα από τυχόν ευδοκίμηση αυτής της προσπάθειας έχουν να ωφεληθούν πολλαπλά και οι τοπικές κοινωνίες και γενικότερα η χώρα.

Ας μην μείνουμε λοιπόν σε θεωρητικό επίπεδο, αλλά ας προχωρήσουμε βήμα - βήμα προς όλες τις ενέργειες που θα καταστήσουν την Ελλάδα μία χώρα, που πραγματικά ένας “ψηφιακός νομάς” θα στοχεύσει. Μιλάμε για μία νέα τάση που συνεχώς εξελίσσεται και όχι απλώς για μία μόδα, που όπως νομίζουν πολλοί απλώς πλασαρίστηκε μέσα στην πανδημία.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14 Μαϊος 2021 20:49