Τρίτη, 07 Δεκεμβρίου 2021 21:59

Τα αντιδιαβρωτικά έργα και η ορθή εφαρμογή τους

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Του Δημήτρη Πλεμμένου

Εικόνες των προηγούμενων ετών με τη θάλασσα να βγαίνει ως τα σπίτια και τις επιχειρήσεις, είδαν ξανά μετά από καιρό οι κάτοικοι του Ακρογιαλίου στην Αβία το περασμένο Σάββατο. Μάλιστα, οι πέτρες από τη θάλασσα και τη νέα ακτή που δημιουργήθηκε μετά τα αντιδιαβρωτικά έργα σκέπασαν το οδόστρωμα, με αποτέλεσμα να κλείσει ο δρόμος.
Στην περιοχή έσπευσαν από την πρώτη στιγμή τόσο ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Στάθης Αναστασόπουλος, όσο και ο αντιδήμαρχος Δυτικής Μάνης Ευάγγελος Ανδροβιτσανέας. Ο πρώτος μάλιστα στις δηλώσεις του μεταξύ άλλων ανέφερε ότι “τα έργα δεν άντεξαν, αν και η κατάσταση χωρίς αυτά θα ήταν πολύ χειρότερη”, ενώ έκανε λόγο για την ανάγκη “τροποποιήσεων και βελτιώσεων”.
Χθες το απόγευμα πάντως επαγγελματίας της περιοχής επικοινώνησε με την “Ε” και έθεσε μία άλλη διάσταση όλων όσα έγιναν, σημειώνοντας ότι εκεί οφείλεται όλη αυτή η κατάσταση και όχι στην κατασκευαστική ανεπάρκεια του έργου. Όπως είπε, έχοντας μελετήσει τη μελέτη ήταν σαφές ότι για τουλάχιστον μια πενταετία δεν θα έπρεπε να γίνει ουδεμία τεχνητή διάστρωση της ακτής και ότι αυτό θα έπρεπε να γίνει με τη φυσική διαδικασία. Αντιθέτως, όπως λέει, κάθε χρόνο ο Δήμος Δυτικής Μάνης προχωράει στο στρώσιμο της ακτής για τη διευκόλυνση επαγγελματιών και λουομένων.
Αν όμως η μελέτη όντως είχε αυτή την προϋπόθεση για τη σωστή λειτουργία του αντιδιαβρωτικού έργου, τότε γεννάται το ερώτημα γιατί αυτό δεν εφαρμόστηκε;
Ο επαγγελματίας που επί χρόνια δραστηριοποιείται στην περιοχή τόνισε ότι η θάλασσα δεν βγήκε μέχρι έξω μόνο στο σημείο όπου δεν γίνεται τεχνητή διάστρωση, ενώ επεσήμανε ότι κάτοικοι έχουν θέσει επανειλημμένως το θέμα χωρίς να λάβουν όμως απάντηση.
Έστω και τώρα λοιπόν, κατόπιν των ζημιών, καλό είναι να διευκρινιστεί εάν έχει ακολουθηθεί κατά γράμμα η μελέτη, ώστε όχι απλώς οι κάτοικοι να λάβουν τις απαντήσεις που ζητούν, αλλά και για να αποφευχθούν ανάλογες δυσάρεστες καταστάσεις στο μέλλον.

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 07 Δεκεμβρίου 2021 22:00