Πέμπτη, 03 Οκτωβρίου 2013 15:04

Τώρα που χειμωνιάζει να βρούμε τη λύση

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

 

Φωτογραφία με λύματα από την παραλία της Καλαμάτας λάβαμε από αναγνώστη και δημοσιεύσαμε στο χθεσινό μας φύλλο. Χθες μάλιστα άλλος αναγνώστης επικοινώνησε μαζί μας τηλεφωνικά, με αφορμή το συγκεκριμένο θέμα και μας είπε ότι τα λύματα στη θάλασσα οφείλονται στα φίλτρα της αποχέτευσης, που έχουν πρόβλημα και όχι σε πλοία στα ανοιχτά. Αυτό φυσικά μπορούν να το ελέγξουν οι αρμόδιες υπηρεσίες.

 

Από όπου κι αν προέρχονται, τώρα που το καλοκαίρι έφυγε και δεν υπάρχει το επιχείρημα ότι αν κινηθεί το θέμα θα υπάρξει ζημιά στον τουρισμό, πρέπει να μας απασχολήσει το θέμα.

Η αλήθεια είναι ότι τα τελευταία χρόνια υπάρχει η... μόδα του πλαγκτόν. Φυσικά και δεν μπορούμε να αμφισβητήσουμε ότι σε πολλές από τις περιπτώσεις όλα αυτά τα περίεργα που εμφανίζονται συχνά πυκνά σε διάφορα σημεία της παραλιακής ζώνης είναι φυτοπλαγκτόν, αλλά πολύ φοβάμαι ότι ορισμένες φορές μας βολεύει να κρυβόμαστε πίσω από αυτό. 

Θα πρέπει ως πόλη, αλλά και ως Μεσσηνία να βάλουμε στόχο να απαλλαγούμε από τα διαφόρων ειδών λύματα, τα οποία κάποιοι είτε από τη στεριά, είτε από τη θάλασσα φροντίζουν να τα αδειάζουν στο νερό.

Ιδιαίτερα τώρα που, όπως έχουμε επανειλημμένως αναφέρει, είναι η ώρα της Μεσσηνίας και όλο και περισσότεροι επισκέπτες την επιλέγουν ως προορισμό για σύντομες και όχι μόνο αποδράσεις, θα πρέπει να διαφυλάξουμε την... έξωθεν καλή μαρτυρία. Την εικόνα δηλαδή που όχι άδικα έχει σχηματιστεί, ότι η Μεσσηνία έχει διαχρονικά καθαρά νερά.

Και αν κάποιες φορές γεγονότα που λαμβάνουν χώρα στην καρδιά της τουριστικής περιόδου δεν παίρνουν την ανάλογη δημοσιότητα για να μην αποτελέσουν πλήγμα στον τουρισμό, τώρα που μπαίνουμε σε περίοδο ηρεμίας καλό είναι να λάβουμε τα μέτρα μας. Ας σκεφτούμε μάλιστα ότι τα λύματα στη θάλασσα είναι πρώτα πλήγμα για την υγεία των ντόπιων και των επισκεπτών και στη συνέχεια πλήττεται και η... τσέπη των επαγγελματιών.