Παρασκευή, 20 Οκτωβρίου 2023 20:02

Εχουν ευθύνες και οι αγρότες για τα άφαντα αρδευτικά έργα

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

 

Γράφει ο Γιάννης Σινάπης

Ιστορικό χαμηλό κατέγραψε η φετινή συκοπαραγωγή στη Μεσσηνία, καθώς με το ζόρι θα φτάσει τους 700 τόνους.

Ο πρόεδρος της Συκικής επέρριψε ευθύνη στην κλιματική αλλαγή, στον φετινό καύσωνα των 15 συνεχόμενων ημερών και στο γεγονός ότι δεν έχει γίνει κάποιο σοβαρό αρδευτικό έργο, επικρίνοντας εκείνους που άσκησαν εξουσία στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Μάλιστα, εξέφρασε την ελπίδα “ο νέος περιφερειάρχης να ενδιαφερθεί στην πράξη για να δοθεί λύση. Να γίνει ένα σοβαρό έργο άρδευσης, γιατί θα χαθεί η συκοκαλλιέργεια” και παρατήρησε ότι “20 χρόνια για να γίνει μια λιμνοδεξαμενή στο Τρίκορφο και αυτή πλέον δεν φτάνει”.

Δεν ευθύνονται μόνο αυτοί που άσκησαν εξουσία, περιφερειακή και κεντρική. Ευθύνες για τη μη δρομολόγηση και υλοποίηση αρδευτικών έργων έχουν και οι τοπικές κοινωνίες. Οι αγρότες και οι φορείς που τους εκπροσωπούν, οι συνεταιρισμοί και οι σύλλογοι, καθώς και οι δήμοι. Γιατί δεν ενδιαφέρθηκαν όσο έπρεπε, δεν πίεσαν, δεν φώναξαν και δεν αντέδρασαν που όλα αυτά τα χρόνια δεν έχει γίνει κάποιο έργο άρδευσης στη Μεσσηνία. Ούτε το Φιλιατρινό φράγμα λειτουργεί, που έχει ολοκληρωθεί εδώ και χρόνια, γιατί καθυστερούν προκλητικά οι διαδικασίες για τη δημοπράτηση και την υλοποίηση των αρδευτικών δικτύων. Ούτε η λιμνοδεξαμενή στο Τρίκορφο έγινε, παρότι την εξήγγειλαν δύο περιφερειάρχες.

Αλήθεια, η Συκική και οι αγροτικοί σύλλογοι της περιοχής διαμαρτυρήθηκαν στον περιφερειάρχη που δεν έγινε η λιμνοδεξαμενή; Εθεσαν το ζήτημα της δημιουργίας της στους υποψήφιους περιφερειάρχες Πελοποννήσου; Ολα αυτά τα χρόνια που η υπόθεση των δικτύων του Φιλιατρινού σέρνεται, οι αγροτικοί φορείς της Τριφυλίας αντέδρασαν; Κινητοποιήθηκαν, πήγαν στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, του έστειλαν το μήνυμα πως είναι ντροπή να παραμένει άχρηστο το φράγμα; Το διαμήνυσαν στον πρωθυπουργό και στα στελέχη της Ν.Δ. που επισκέφθηκαν και προεκλογικά τη Μεσσηνία;

Με δημόσιες σχέσεις και μικροπολιτικά νταραβέρια θα περάσουν άλλα τόσα χρόνια για να δει η Μεσσηνία αρδευτικό έργο και θα κινδυνεύσουν και άλλες καλλιέργειες και όχι μόνο τα σύκα.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 20 Οκτωβρίου 2023 21:27