Πέμπτη, 19 Οκτωβρίου 2023 18:43

1.353 συλλήψεις ανηλίκων σε ένα μήνα για 1.201 υποθέσεις

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

 

Γράφει η Νικολέττα Κολυβάρη

Ληστείες, βιασμοί, εμπλοκή με οργανωμένες συμμορίες: Η συμμετοχή ανηλίκων σε περιστατικά βίας γίνεται ολοένα πιο ωμή και σκληρή. Η Αστυνομία καλείται να διαχειριστεί ένα φαινόμενο, που είναι κατά βάση κοινωνικό. Ο στόχος που θέτει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Οικονόμου βάζει ως προτεραιότητα, πέρα από την απλή καταστολή, την αποτροπή τέτοιων φαινομένων. Αυτό άλλωστε τόνισε ο ίδιος και στη σύσκεψη που έγινε την περασμένη Δευτέρα στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, στο πλαίσιο επεξεργασίας ενός συνολικού σχεδίου για την αντιμετώπιση της βίας και της παραβατικότητας των ανηλίκων.

Στη σύσκεψη υπήρξε η κοινή διαπίστωση ότι η βία και η παραβατικότητα των ανηλίκων είναι φαινόμενο όχι αμιγώς αστυνομικό αλλά ευρύτερα κοινωνικό. Επίσης, ότι απασχολεί πολλές χώρες στην Ευρώπη και παρουσιάζει αυξητική τάση, η οποία οφείλεται σε πολλούς κοινωνικούς παράγοντες.

Κι αν τα προαναφερόμενα ακούγονται γνωστά και… τετριμμένα, τα στοιχεία της ΕΛΑΣ μόνο για το Σεπτέμβριο φανερώνουν πέρα από κάθε αμφιβολία τόσο την εμφάνιση νέων πιο ωμών τάσεων της νεανικής παραβατικότητας όσο και την ανάγκη πρόληψης. Αριθμητικά μόνο μιλώντας, οι υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας προχώρησαν τον περασμένο μήνα σε 1.353 συλλήψεις ανηλίκων για 1.201 υποθέσεις.

Είναι φανερό ότι η συντεταγμένη Πολιτεία δεν μπορεί παρά με ό,τι εργαλείο διαθέτει να ασχοληθεί συνολικά με το ζήτημα χθες κι όχι μόνο αστυνομικά, αλλά κινητοποιώντας και ευαισθητοποιώντας τα σχολεία, τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων, τις οικογένειες και τις τοπικές κοινωνίες. Να εστιάσει αρχικά στην αποτύπωση του προβλήματος σε πραγματική διάσταση, αν θέλει να βάλει τις βάσεις για τον περιορισμό και τη ριζική αντιμετώπιση του φαινομένου. Η αστυνόμευση και μόνο θα μπορούσε να λειτουργήσει προληπτικά και αποτρεπτικά σε μια προσωρινή βάση. Η εμπειρία από άλλες μορφές παραβατικότητας δείχνει ότι μακροπρόθεσμα λίγο έχει να συνεισφέρει. Ειδικά όταν πρόκειται για παιδιά που η συμπεριφορά τους επηρεάζεται και διαμορφώνεται από το περιβάλλον, η βία χρειάζεται να αντιμετωπιστεί σε κάθε της διάσταση.

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 19 Οκτωβρίου 2023 19:45