Τετάρτη, 25 Οκτωβρίου 2023 21:50

Να ολοκληρωθούν τα έργα χωρίς άλλη καθυστέρηση

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Του Γιάννη Σινάπη

Χαμός με τις παρατάσεις έργων στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας, στο πρώτο μετά τις εκλογές της 8ης Οκτωβρίου. Η δημοτική αρχή πήρε νέα ισχυρή εντολή από τους δημότες να συνεχίσει το έργο της επικρατώντας με σχεδόν 60%, αλλά η πραγματικότητα δεν μπορεί να κρυφτεί και την προσγειώνει απότομα.

Για το έργο ανάπλασης της πλατείας Υπαπαντής δόθηκε 5η(!) παράταση προθεσμίας ολοκλήρωσής του κατά 133 ημέρες, μέχρι τις 30 Νοεμβρίου. Το έργο σύμφωνα με τη συμβατική προθεσμία έπρεπε να τελειώσει σε 300 ημέρες, μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2022!

Το έργο ανάπλασης της Ναυαρίνου, στο τμήμα Φαρών - Ακρίτα πήρε την 7η(!) κατά σειρά παράταση, κατά 83 ημέρες, έως τις 30 Νοεμβρίου. Έπρεπε, σύμφωνα με τη συμβατική προθεσμία των 180 ημερών (6 μηνών), να τελειώσει μέχρι τις 16 Οκτωβρίου 2021!

Η ανάπλαση της οδού Πλαστήρα στη Δυτική Παραλία πήρε την 8η(!) κατά σειρά παράταση, μόλις 13 ημερών, μέχρι τις 30 Οκτωβρίου, αλλά θα πάρει και 9η, μέχρι το τέλος του χρόνου για να τελειώσει. Έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί μέσα σε 180 ημέρες, μέχρι τις 30 Μαΐου 2021!

Για το έργο αυτό ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας ζήτησε με έγγραφό του να περατωθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου, γιατί χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας στο πλαίσιο της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης του δήμου. Από το ίδιο πρόγραμμα χρηματοδοτούνται και τα άλλα δύο έργα, όπως και η ανάπλαση της οδού 23ης Μαρτίου, που (αυτή κυρίως) δεν πρόκειται να τελειώσει.

Η δημοτική αρχή που προγραμματίζει και άλλα μεγάλα έργα αναπλάσεων έργων δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ (το ένα μάλιστα στο κέντρο της πόλης), οφείλει να σκύψει στα έργα αυτά του ΕΣΠΑ, να ασχοληθεί με υπευθυνότητα και με συνέπεια και να τα ολοκληρώσει, επιτέλους, χωρίς άλλη καθυστέρηση. Η ταλαιπωρία της πόλης και των πολιτών πρέπει να πάρει τέλος, πριν ανοιχτούν νέα πιο δύσκολα μέτωπα και η εμπειρία της υλοποίησης αυτών των έργων να αποτελέσει μάθημα για το μέλλον.

Γ.Σ.