Παρασκευή, 10 Νοεμβρίου 2023 19:41

Οταν οι αναπλάσεις γίνονται χωρίς κυκλοφοριακή μελέτη

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

 

Γράφει ο Γιάννης Σινάπης

Ανάδοχο για το σημαντικό έργο της ανάπλασης οδών στο κέντρο της πόλης της Καλαμάτας, προϋπολογισμού 6.877.080 ευρώ, που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης, ανέδειξε την Τετάρτη η Οικονομική Επιτροπή του δήμου. Πρόκειται για ένα έργο σημαντικό, που αναμένεται να αναβαθμίσει, να ομορφύνει και να κάνει πιο ελκυστικό το ευρύτερο κέντρο της πόλης.

Σύμφωνα με τη μελέτη, “τα γενικά χαρακτηριστικά της παρέμβασης περιλαμβάνουν τη δημιουργία προσπελάσιμων και ασφαλών πεζοδρομίων επαρκούς πλάτους και εξασφάλιση προσβασιμότητας σε εμποδιζόμενα άτομα ΑμεΑ (ράμπες και επαρκές πλάτος διέλευσης) και άτομα με δυσκολία στην όραση (όδευση τυφλών). Επίσης, προτείνεται η δημιουργία οργανωμένων ζωνών στάθμευσης κατά μήκος των οδών. Ανά συγκεκριμένο αριθμό θέσεων (5 έως 7 θέσεις) προβλέπεται η κατασκευή χώρου πρασίνου, ο οποίος αποτελεί διαπλάτυνση του πεζοδρομίου και βρίσκεται στην ίδια στάθμη με αυτό”.

Αυτά είναι τα θετικά. Γιατί υπάρχουν και αρνητικά που είναι υπολογίσιμα. Οι παρεμβάσεις αυτές θα προκαλέσουν κυκλοφοριακό πρόβλημα και θα επιδεινώσουν αυτό που βιώνουμε καθημερινά. Η έλλειψη χώρων στάθμευσης θα οξυνθεί, θα “χτυπήσει κόκκινο”, καθώς θα χαθούν 112 νόμιμες θέσεις στάθμευσης, που δεν προβλέπονται να αναπληρωθούν.

Το κακό είναι ότι οι σημαντικές αυτές παρεμβάσεις σχεδιάστηκαν και πάνε να υλοποιηθούν χωρίς να υπάρχει κυκλοφοριακή μελέτη -αυτή που περιμένει η Καλαμάτα εδώ και χρόνια και αναμενόταν να γίνει μετά τη λειτουργία του περιφερειακού αυτοκινητόδρομου. Άφαντη, όμως, η κυκλοφοριακή μελέτη και οι πρόχειρες και αποσπασματικές λύσεις για την εξεύρεση χώρων στάθμευσης είναι καταδικασμένες να αποτύχουν.

Σωστό είναι να θέλεις να απομακρύνεις τα αυτοκίνητα από το κέντρο της Καλαμάτας. Όμως αυτό πρέπει να γίνει με σχέδιο, οργάνωση και μελέτη που θα υλοποιηθεί πριν τις όποιες παρεμβάσεις, για να βρεις και να δημιουργήσεις χώρους στάθμευσης έξω από το κέντρο και να βρεις τρόπους να φέρεις τον κόσμο στο κέντρο χωρίς το αυτοκίνητο.

Δυστυχώς με τον τρόπο που προωθούνται οι αστικές αναπλάσεις, το κυκλοφοριακό στο κέντρο θα υπονομεύσει το αποτέλεσμά τους και θα υποβαθμίσει την ποιότητα ζωής στην πόλη.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 10 Νοεμβρίου 2023 19:34