Πέμπτη, 09 Νοεμβρίου 2023 18:34

Deepfake videos και εκδικητική πορνογραφία

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

 

Γράφει η Νικολέττα Κολυβάρη

Tα deepfake videos, όπως ενημερώνει το Saferinternet4kids, εκτός του ότι έχουν καταστεί από τα πιο αποτελεσματικά εργαλεία παραπληροφόρησης, δημιουργούν παράλληλα ένα σημαντικό πρόβλημα για γυναίκες και ανήλικα κορίτσια, που είτε κινδυνεύουν είτε έχουν γίνει ήδη θύματα “μη συναινετικής πορνογραφίας”.

Και εξηγεί ότι σήμερα χάρη στην τεχνολογία της τεχνητής νοημοσύνης το αποτέλεσμα είναι αληθοφανές, δεν απαιτείται πολύς χρόνος για την παραγωγή του βίντεο και είναι δύσκολο να διερευνηθεί η αυθεντικότητά του χωρίς τα κατάλληλα εργαλεία. Κι επειδή δεν υπάρχει ευρωπαϊκή ή εθνική νομοθεσία που να ρυθμίζει και να αντιμετωπίζει την επικίνδυνη χρήση αυτής της τεχνικής, οποιοσδήποτε που αποτελεί στόχο του deepfake revenge porn έχει περιορισμένες δυνατότητες νομικής προσφυγής.

Το deepfake δίνει τη δυνατότητα σε κάποιον να παραποιήσει ένα βίντεο, βάζοντας το πρόσωπο ενός ατόμου στο σώμα ενός άλλου (ή και αντίστροφα) και να προσαρμόσει τη φωνή, τις εκφράσεις και την κίνηση. Με αυτό τον τρόπο δημιουργεί ένα ψευδές εικονιζόμενο πρόσωπο, το οποίο όμως μοιάζει με αληθινό. Μάλιστα, υπάρχουν πλέον δεκάδες εφαρμογές, επί πληρωμή και μη, που οποιοσδήποτε μπορεί να δημιουργήσει ένα deepfake βίντεο. Άλλο όμως -διευκρινίζει το Saferinternet4kids- ένα χιουμοριστικό βίντεο και άλλο ένα βίντεο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως προπαγάνδα ή ως μέσο για να βλάψει την υπόληψη κάποιου.

Σήμερα, η πλειονότητα του deepfake υλικού που κυκλοφορεί στο Διαδίκτυο αφορά τη μη συναινετική πορνογραφία. Δηλαδή εμφανίζονται βίντεο πορνογραφικού υλικού, όπου έχει αντικατασταθεί το πρόσωπο της γυναίκας ή των γυναικών που πρωταγωνιστούν με το πρόσωπο κάποιας άλλης ή άλλων. Συνήθως τα θύματα είναι διάσημα πρόσωπα, όμως δεν αποκλείεται να πέσει θύμα η οποιαδήποτε γυναίκα ή το οποιοδήποτε ανήλικο κορίτσι. Το όλο ζήτημα γεννά μεγάλο προβληματισμό όσον αφορά στην προστασία της ιδιωτικότητας στο Διαδίκτυο και δυστυχώς μπορεί να καταστήσει δυνητικό θύμα κάθε φυσικό πρόσωπο ανεξαρτήτως φύλου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η πρόσφατη αποκάλυψη κυκλώματος διακίνησης γυμνών φωτογραφιών χιλιάδων γυναικών μέσω Telegram και μέσω Discord.

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 09 Νοεμβρίου 2023 19:09