Τετάρτη, 13 Μαρτίου 2024 20:50

Σημαντική η λογοδοσία για την προώθηση των έργων

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Του Γιάννη Σινάπη

Δεν είναι τυπική και ανούσια η συνεδρίαση λογοδοσίας στα Δημοτικά Συμβούλια, που σε αυτή την αυτοδιοικητική περίοδο ξεκίνησε με διάθεση να υλοποιηθεί και να μην μείνει στα χαρτιά, όπως έγινε την περασμένη δημοτική 4ετία.
Η συνεδρίαση της λογοδοσίας έχει ιδιαίτερη σημασία και μπορεί να επιτελέσει σημαντικό ρόλο στην προώθηση ζητημάτων κι έργων μείζονος σημασίας. Και κυρίως να “προσγειώσει” μια δημοτική αρχή με αλαζονεία, που έχει αναδειχθεί με μεγάλο ποσοστό και θεωρεί πως έχει “λευκή επιταγή”.

Υπερβολή, ωστόσο, είναι η λογοδοσία της δημοτικής αρχής ανά δίμηνο. Για να είναι αξιόπιστη μια τέτοια διαδικασία ελέγχου θα πρέπει να γίνεται κάθε 6μηνο ή ακόμα και μια φορά τον χρόνο. Με βάση την εμπειρία της συνεδρίασης λογοδοσίας στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας, όπου ορθά έγινε συζήτηση και ζωντανός διάλογος με αντιπαράθεση για να έχει ουσία, οι γενικόλογες απαντήσεις που δόθηκαν από αντιδημάρχους και τον δήμαρχο θα πρέπει να επισημανθούν και να επαναξιολογηθούν μετά από 6 μήνες ή έναν χρόνο, για να διαπιστωθεί αν υπήρξε πρόοδος σε εκκρεμή έργα και ζητήματα.

Παράδειγμα, τα ζητήματα της σχολικής στέγης: Μετά από 6 μήνες ή έναν χρόνο θα έχει βρεθεί χρηματοδότηση για το νέο δημοτικό σχολείο (σημερινά 5ο και 17ο Δημοτικά της πόλης) στο Υπεραστικό ΚΤΕΛ και για το νέο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο; Θα έχει εξεταστεί πιο υπεύθυνα και πιο σοβαρά το ζήτημα της έλλειψης θέσεων στάθμευσης στο κέντρο της πόλης; Θα έχει υπάρξει πρόοδος στις σημαντικές πολεοδομικές μελέτες που εκκρεμούν από το 1994 και θα υπάρχει ανάδοχος για την κρίσιμη πολεοδόμηση της Ανατολικής Παραλίας; Θα έχει μελετηθεί και αξιοποιηθεί η μελέτη της Planet και της Εθνικής Τράπεζας για τη βιώσιμη λειτουργία του Μεγάρου Χορού; Θα έχει προστατευτεί τουλάχιστον από την κατάρρευση το κτήριο Παναγιώταρου στη Μικρή Μαντίνεια;

Για να έχει αξία η λογοδοσία και ο Δήμος Καλαμάτας να κάνει ένα ακόμα βήμα στην προοπτική ανάπτυξης της πόλης και της περιοχής, τα ερωτήματα αυτά δεν πρέπει να αποδειχθούν ρητορικά.