Τρίτη, 21 Ιανουαρίου 2014 13:49

Να πιστέψουμε ότι μπορούμε για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα, αλλιώς ας το αφήσουμε

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Για το πώς θα οργανωθεί από εδώ και πέρα η προσπάθεια διεκδίκησης της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2021 από την Καλαμάτα και για το πώς ο ίδιος αντιλαμβάνεται αυτή την προσπάθεια μίλησε προ ημερών στην “Ε” ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας.

Μεταξύ άλλων ουσιαστικά έκανε λόγο για την ανάγκη αφενός συναντίληψης γύρω από τον συγκεκριμένο μεγάλο στόχο, και αφετέρου κλίματος ενότητας, που είναι απαραίτητο για να διεκδικήσει η πόλη με αξιώσεις τον διεθνή αυτό θεσμό. Και όντως αυτή θα πρέπει να είναι η πρώτη μεγάλη κατάκτηση και το πρώτο μεγάλο κέρδος της πόλης: να μάθει πέρα από τις οποιεσδήποτε διαφωνίες σε πολιτικό και ιδεολογικό επίπεδο να δουλεύει για συγκεκριμένους στόχους. 

Η Πολιτιστική Πρωτεύουσα είναι μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να αποδείξουμε, στους εαυτούς μας πρώτα, ότι τα όνειρά μας ως περιοχής μπορούν να ξεφύγουν από τα μέχρι τώρα συνηθισμένα και ότι μέσα από συντονισμένες προσπάθειες και δουλειά μπορούμε να διεκδικήσουμε το μεγαλύτερο ως τώρα εγχείρημα για την πόλη. Ενα θεσμό που θα την ανεβάσει επίπεδο, θα την κάνει διεθνώς γνωστή και θα δημιουργήσει τεράστιες ευκαιρίες για το μέλλον. 

 

Πιστεύουμε όμως πραγματικά σε αυτό ή θεωρούμε ακόμα ότι η Καλαμάτα είναι μια μικρή πόλη που δεν έχει περαιτέρω περιθώρια ανάπτυξης πέρα από τις φυσικές της ομορφιές; Αν δεν πιστεύουμε ότι μπορούμε ως πόλη να κάνουμε την υπέρβαση και ότι το 2021 θα πρέπει να μην έχει αλλάξει τίποτα από την καθημερινότητά μας σε τοπικό επίπεδο, τότε όχι μόνο να μην θέσουμε υποψηφιότητα για Πολιτιστική Πρωτεύουσα, αλλά να σταματήσουμε να θεωρούμε ότι μέσα σε καιρό κρίσης είμαστε τουλάχιστον τυχεροί που ζούμε σε έναν τόπο που προσφέρει ποιότητα ζωής σε σχέση με πολλές άλλες ελληνικές πόλεις. Γιατί; Διότι πολύ απλά, όσο δεν έχουμε όραμα και στόχους για ένα ακόμα καλύτερο μέλλον και για βελτίωση των συνθηκών διαβίωσής μας, τότε θα επικρατήσει η... συντήρηση και όλα θα φθίνουν μέχρι να φτάσουμε στη μιζέρια άλλων μεγάλων αστικών κέντρων.