Τρίτη, 14 Ιανουαρίου 2014 15:33

Μήπως πρέπει να… κυνηγήσουμε τον συνεδριακό τουρισμό;

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Το ότι ο τουρισμός είναι ίσως από τις ελάχιστες διεξόδους της χώρας και ιδιαίτερα περιοχών σαν τη Μεσσηνία, για να παίρνουν ανάσες στον καιρό της κρίσης, το έχουμε σημειώσει και έχουμε επιχειρηματολογήσει αρκετές φορές από αυτή εδώ τη στήλη.

Υπάρχουν όμως ορισμένες μορφές τουρισμού οι οποίες θα πρέπει να προσεχθούν και να τις δούμε υπό ειδικό πρίσμα στη Μεσσηνία - και κυρίως στην Καλαμάτα, ως το μεγάλο αστικό κέντρο της περιοχής. Στην κορυφή αυτής της λίστας είναι αναμφισβήτητα ο συνεδριακός τουρισμός, ο οποίος έχει να δώσει πάρα πολλά. Μέχρι σήμερα πάντως περιμένουμε ως περιοχή να μας βρουν οι διοργανωτές συνεδρίων και οι διάφορες επιστημονικές εταιρείες, και ελπίζουμε να μας επιλέξουν. Μήπως όμως ήρθε πλέον η ώρα να το κυνηγήσουμε και μόνοι μας, και αυτούς που δεν μας βρίσκουν να πάμε να τους βρούμε εμείς; 

Κορυφαίος στόχος των ασχολούμενων με την τουριστική βιομηχανία σε τοπικό επίπεδο θα πρέπει να είναι η ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Καλαμάτας έναντι άλλων περιοχών της χώρας, οι οποίες πιθανόν να έχουν τα ίδια θέλγητρα -κι ίσως και περισσότερη εμπειρία- αλλά μέσα στο χρόνο έχουν κορεστεί. 

Ο επισκέπτης μιας περιοχής με αφορμή ένα συνέδριο θα αφήσει έντονα το στίγμα του στην οικονομική ζωή του τόπου. Είτε πληρώνει ο ίδιος είτε αυτό αποτελεί "δωράκι" κάποιας εταιρείας, θα κάνει μια σειρά έξοδα (διαμονή, διατροφή κ.ά.), τα οποία ιδιαίτερα σε… νεκρές περιόδους -εκτός καλοκαιριού- μπορούν να αποτελέσουν τονωτική ένεση για τον τόπο. Ολα αυτά βέβαια, πάντα με σεβασμό στον επισκέπτη, καθώς σκοπός σου είναι όχι μόνο να τον φιλοξενήσεις για μία φορά, αλλά η ικανοποίησή του να είναι η καλύτερή σου διαφήμιση. 

Αυτή δεν είναι φυσικά η μόνη εναλλακτική μορφή τουρισμού που θα πρέπει να κυνηγήσουμε, και σε κάθε περίπτωση δεν πρόκειται να γίνουν θαύματα από τη μία μέρα στην άλλη. Πρέπει όμως να υπάρξει συντονισμένη προσπάθεια διεκδίκησης συνεδρίων εθνικής αλλά και διεθνούς εμβέλειας, ώστε να γίνει σαφές ότι είμαστε παρόντες και σε αυτή την αγορά.

Υ.Γ.: Κομβική σε αυτή την προσπάθεια θα πρέπει να είναι και η αξιοποίηση του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας, το οποίο μέσα από συνέδρια μπορεί σε σημαντικό βαθμό να αρχίσει να κάνει -έστω και δειλά δειλά- απόσβεση.