Τρίτη, 21 Οκτωβρίου 2014 20:56

Νέδοντας και Αρις, αναξιοποίητη περιουσία για την Καλαμάτα

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Ιδιαίτερη επιτυχία είχε η εκδήλωση για την ανάδειξη του ποταμού Αρι, που πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή. Ηταν μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για πολλούς Καλαμάτιανούς να γνωρίσουν μια περιοχή λίγα χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης, η οποία όμως έχει όλες τις προοπτικές για να γίνει ένας μεγάλος χώρος αναψυχής. Χώρος που με την κατάλληλη μελέτη μπορεί να μετατραπεί σε κέντρο δραστηριοτήτων και ψυχαγωγίας για άτομα όλων των ηλικιών.

 

Η επιτυχία της εκδήλωσης μάλιστα μπορεί να αποτιμηθεί, όχι μόνο από την προσέλευση του κοινού στις δραστηριότητες, αλλά και από τις πολλές αναφορές που έγιναν από την πρώτη στιγμή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από άτομα που έδωσαν το "παρών". Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε ότι ο Αρις είναι το ποτάμι της Καλαμάτας. Σωστό, αλλά κατά το ήμισυ, καθώς ποτάμι της Καλαμάτας είναι και ο Νέδοντας, ακόμα κι αν παραμένει... στεγνός για μεγάλο μέρος του έτους. Είναι όμως άρρηκτα συνδεδεμένος με την ιστορία της μεσσηνιακής πρωτεύουσας και, όπως έχουμε αναφέρει κι άλλες φορές κατά το παρελθόν, έχει επίσης σημαντικές προοπτικές -ιδιαίτερα στο τμήμα βορείως της Κεντρικής Αγοράς- αφού μπορεί να μετατραπεί σε υδάτινο πάρκο, που όμοιό του να μην υπάρχει στην Ελλάδα. 

Οι σημαντικές προσπάθειες ανάδειξης του Αρι από κατοίκους του Ασπροχώματος και της γύρω περιοχής, με τη συμβολή και άλλων ομάδων της πόλης, είναι μία πραγματικά πολύ ευτυχής συγκυρία, μέσα από την οποία θα πρέπει πλέον να δούμε ως πόλη σοβαρά την αξιοποίηση του υδάτινου στοιχείου της περιοχής, σε μία προσπάθεια βελτίωσης της καθημερινότητάς μας. Την ίδια ώρα σε διάφορες περιοχές του εξωτερικού έχουν δημιουργηθεί υδάτινα πάρκα - πόλοι έλξης για το κοινό, με προδιαγραφές πολύ χαμηλότερες από αυτές που υπάρχουν εδώ. 

 

Πάνω σε αυτό το θέμα έχουν ήδη γίνει επιστημονικά προσχέδια, τα οποία με την κατάλληλη αξιοποίηση μπορούν να φανούν άκρως χρήσιμα, ενώ σχετικές αναφορές από τις σελίδες της "Ε" ή κι από παλαιότερες συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου (βλ. Βασίλης Δικαιουλάκος) δυστυχώς δεν έχουν ληφθεί σοβαρά υπόψη.