Πέμπτη, 23 Οκτωβρίου 2014 11:06

Το θέατρο του παραλόγου σε όλο του το μεγαλείο

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)


Υπάρχει σοβαρό ζήτημα με την προσωρινή διαχείριση των σκουπιδιών στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, αυτή που βιώνουν καθημερινά οι δημότες και οι δήμοι ως θεσμικά όργανα.

Η Τρίπολη που έχει κηρυχθεί σε κατάσταση ανάγκης, για δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες, είναι το πιο τρανταχτό παράδειγμα. Το αδιέξοδο με τα δεματοποιημένα σκουπίδια στην Ερμιονίδα και στην Πύλο, δίνουν τον ξεχωριστό τόνο στο σκηνικό της ντροπής.
Οι χωματερές έχουν κλείσει στα λόγια και στις υποσχέσεις. Είναι αυτές για τις οποίες η Περιφέρεια εξασφάλισε εκατομμύρια ευρώ για την αποκατάστασή τους από τις αρχές του 2012, αλλά μόλις την περασμένη εβδομάδα εγκρίθηκαν οι οριστικές μελέτες. Και μιλάμε για χωματερές στα όριά τους, ακόμα και δίπλα στη θάλασσα, που κατά καιρούς καπνίζουν.
Σε όλο αυτό το σκηνικό η Περιφερειακή Αρχή νίπτει τα χέρια της, ως Πόντιος Πιλάτος. Ρίχνει τις ευθύνες στους δήμους, υποστηρίζοντας ότι είναι δική τους αρμοδιότητα η προσωρινή διαχείριση. Αλήθεια, την αποκατάσταση των χωματερών ποιος την είχε αναλάβει και ποιος καυχιόταν ότι θα την υλοποιήσει; Την απομάκρυνση των δεματοποιημένων σκουπιδιών ποιος όφειλε να την κάνει, σύμφωνα με τις συμβάσεις που είχαν υπογράψει οι δήμοι; Η αιρετή Περιφέρεια δεν είναι ο διάδοχος της κρατικής; Ή είναι μόνο στα καλά, στα οφέλη και τα δικαιώματα, ενώ στα δύσκολα και στις υποχρεώσεις το ξεχνάει;
Η Περιφέρεια, λέει, παρεμβαίνει υποστηρικτικά, βοηθάει τους δήμους που το ζητούν. Ο δήμαρχος Πύλου - Νέστορος δεν έχει ζητήσει βοήθεια στην απομάκρυνση των δεματοποιημένων σκουπιδιών; Ακόμα την περιμένει. Το περιβαλλοντικό έγκλημα στον Αγιο Νικόλαο όλο και διογκώνεται.
Αλήθεια, πότε είναι το επόμενο διάστημα που θα υπογραφεί η σύμβαση με την ΤΕΡΝΑ για την ολοκληρωμένη διαχείριση; Γιατί η ΤΕΡΝΑ, σύμφωνα με τη σύμβαση, 10 μήνες μετά την υπογραφή της θα αναλάβει και την προσωρινή διαχείριση. Οσο αργεί η υπογραφή της σύμβασης -και ήδη έχει αργήσει- τόσο θα μεγαλώνει το πρόβλημα με τις χωματερές. Χαρακτηριστική είναι η άποψη του δημάρχου Τριφυλίας Τάκη Κατσίβελα που έχει 3 χωματερές και δεν προχωράει σε λύση αλά Νίκα και Δήμου Καλαμάτας, για να μη χαλάσει άσκοπα χρήματα, περιμένοντας την Περιφέρεια και την ΤΕΡΝΑ.
Αντίθετα, στο Δήμο Οιχαλίας που είναι τραγική η κατάσταση στη χωματερή του Μελιγαλά, ζήτησαν τη βοήθεια της Περιφέρειας, για λύση σαν του Νίκα.
Στα Λιμενικά του Δήμου Μεσσήνης η χωματερή καλά κρατεί.
Με όλη αυτή την κατάσταση η Περιφέρεια πανηγυρίζει για ευρωπαϊκό ρεκόρ. Το θέατρο του παραλόγου σε όλο του το μεγαλείο.

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 23 Οκτωβρίου 2014 11:09