Κυριακή, 21 Δεκεμβρίου 2014 19:22

Να μην εξελιχθεί σε “φωτοβολίδα” η ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων της Ν. Πελοποννήσου

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Η έναρξη του προγράμματος για την ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων της Νότιας Πελοποννήσου ανακοινώθηκε χθες από το “Διάζωμα” δίνοντας ουσιαστικά το έναυσμα για μία προσπάθεια ανάπτυξης ρεύματος πολιτιστικού τουρισμού με επίκεντρο τα σημαντικά αρχαιολογικά μνημεία του Μοριά. Μνημεία, που επί της ουσίας δεν έχουν καλά-καλά γνωρίσει οι κάτοικοι των ίδιων των περιοχών, αλλά κατέχουν αναμφισβήτητα περίοπτη θέση στην ελληνική αρχαιολογική ιστορία.

“Πιο συγκεκριμένα η διαδρομή θα περιλαμβάνει την Αρχαία Μεσσήνη στη Μεσσηνία, τα αρχαία θέατρα Σπάρτης και Γυθείου και τον αρχαιολογικό χώρο του Ναού της Ορθίας Αρτέμιδος στη Λακωνία, τα αρχαία θέατρα της Μεγαλόπολης, του Αρκαδικού Ορχομενού, της Μαντινείας και της Τεγέας στην Αρκαδία με τους αντίστοιχους αρχαιολογικούς χώρους”, όπως αναφέρεται στο σημερινό πρώτο θέμα της “Ε”. Αρχαιολογικοί χώροι με διαφορές αλλά και ομοιότητες, τις οποίες μεταξύ άλλων θα επιχειρήσει να αναδείξει η πρωτοβουλία του “Διαζώματος”. Παράλληλα μέσα από αυτή τη διαδικασία και με τις κατάλληλες προϋποθέσεις θα ανοίξει σίγουρα ο δρόμος τόσο για τον εμπλουτισμό αυτής της λίστας, όσο και για την περαιτέρω συνεργασία των φορέων που εκπροσωπούν την καθεμία από αυτές τις περιοχές. Αυτό τουλάχιστον φανερώνει και η διάθεση που έδειξε ο δήμαρχος Σπάρτης Βαγγέλης Βαλιώτης για το συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων δημοτικών αρχών για την αποτελεσματικότερη εφαρμογή του εγχειρήματος. 

Η συζήτηση για την ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων και τη δημιουργία μίας διαδρομής αποτελούμενης από σημαντικά μνημεία της δικής μας αλλά κατά καιρούς και άλλων περιοχών, δεν είναι καινούργια. Κατά το παρελθόν υπήρξαν κι άλλες απόπειρες για κάτι τέτοιο, οι οποίες τελικά σκόνταψαν σε διάφορα εμπόδια. Οι απόπειρες αυτές φυσικά θα πρέπει να λειτουργήσουν ως παράδειγμα προς αποφυγή για την πρωτοβουλία του “Διαζώματος”. Αυτή τη φορά πάντως η εμπειρία και οι δυνατότητες του Σωματείου, που οραματίστηκε και ανέπτυξε ο Σταύρος Μπένος, σε συνδυασμό με την συμμετοχή αρκετών ειδικών αλλά και τις ωριμότερες συνθήκες, μπορούν σε μεγάλο βαθμό να διασφαλίσουν τουλάχιστον ότι θα καταβληθεί μία οργανωμένη και καλά σχεδιασμένη προσπάθεια, με σκοπό την ανάδειξη του πολιτιστικού υπόβαθρου της Πελοποννήσου. Αλλωστε πολιτισμός και τουρισμός είναι ουσιαστικά οι δύο τομείς που μπορούν να φέρουν πιο κοντά τους νομούς της Πελοποννήσου και μπορούν σε σημαντικό βαθμό να συμβάλουν στη δημιουργία πελοποννησιακής ταυτότητας, όπως έχει συμβεί κατά το παρελθόν και σε άλλες περιοχές της χώρας, όπως την Ηπειρο και τη Θεσσαλία.

Από εκεί και πέρα εκτός από τα κοινά πλεονεκτήματα που μπορούν να αναπτυχθούν, εξυπακούεται ότι θα υπάρξουν και κατά τόπους ευεργετήματα ανάλογα πάντα και με τις κινήσεις των εκεί παραγόντων αλλά και των κατοίκων. 

 

Οπως αναφέρθηκε και στη χθεσινή παρουσίαση στη Σπάρτη, στους βασικούς στόχους του εγχειρήματος είναι η δημιουργία ενός νέου δυνατού brand name, που θα επιχειρήσει να προσελκύσει επισκέπτες και επενδύσεις, αλλά και να επιμηκύνει την τουριστική σεζόν στη συγκεκριμένη περιοχή. Στόχοι σε καμία περίπτωση εύκολοι, αλλά όχι και ακατόρθωτοι. Ας ελπίσουμε λοιπόν να μπουν γερές βάσεις σε αυτή την προσπάθεια και στη συνέχεια να στεφθεί με επιτυχία και να μην είναι άλλη μία αναπτυξιακή φωτοβολίδα, που θα σβήσει τους επόμενους μήνες.

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 21 Δεκεμβρίου 2014 20:03