Τρίτη, 23 Δεκεμβρίου 2014 19:00

Να είμαστε πιο έτοιμοι για τα κρουαζιερόπλοια

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

 

 

Μόνο θετικά μπορούν να χαρακτηριστούν τα πρώτα... δειλά δείγματα της συνεισφοράς των κρουαζιερόπλοιων στην Καλαμάτα, καθώς τα τελευταία χρόνια η μεσσηνιακή πρωτεύουσα έχει την τύχη να συμπεριλαμβάνεται στο πρόγραμμα ορισμένων ταξιδιωτικών πρακτορείων. Κρουαζιερόπλοια, που κάθε φορά αποβιβάζουν πολλές εκατοντάδες τουρίστες από διάφορα μέρη της Ευρώπης - οι οποίοι μέσα σε λίγες ώρες έχουν την ευκαιρία είτε να περιηγηθούν στην πόλη, είτε να ταξιδέψουν σε γειτονικούς αρχαιολογικούς χώρους (Αρχαία Μεσσήνη, Μυστράς). 

 

Σε παλαιότερες αναφορές μας στο ζήτημα των κρουαζιερόπλοιων, είχαμε σημειώσει ότι επιτυχία για την περιοχή θα είναι όταν πια δεν θα αποτελεί είδηση για τα τοπικά ΜΜΕ η άφιξη ενός κρουαζιερόπλοιου, όπως πλέον δεν αποτελεί είδηση η άφιξη αεροπλάνου στο αεροδρόμιο. Τα οφέλη άλλωστε από την άφιξη κρουαζιερόπλοιων είναι -χρονικά τουλάχιστον- πιο άμεσα.

Η είδηση όμως ότι, μέσα στο 2015, 3 κρουαζιερόπλοια θα καταπλεύσουν 24 φορές στο λιμάνι της Καλαμάτας, δεν αρκεί για να πανηγυρίζουν οι επαγγελματίες, καθώς αυτό από μόνο του δεν τους διασφαλίζει ότι θα έχουν τα προσδοκώμενα οφέλη. Από τώρα και για τους προσεχείς “νεκρούς” μήνες, οι επαγγελματικοί φορείς θα πρέπει να αναζητήσουν τρόπους με τους οποίους θα... αναγκάσουν τους επισκέπτες, κατά τις λίγες ώρες παραμονής τους στην πόλη, να την περιδιαβούν - δίνοντάς τους τη δυνατότητα να περάσουν σε ρόλο καταναλωτή, ώστε να πιάσει επί της ουσίας τόπο και το τουριστικό αυτό ρεύμα. 

Η αύξηση των κρουαζιερόπλοιων και κατ' επέκταση των επισκεπτών της Καλαμάτας κατά χιλιάδες θα πρέπει εξάλλου να αξιοποιηθεί και για την ενδυνάμωση, σε διεθνές επίπεδο, της υποψηφιότητας της Καλαμάτας για την Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Πρωτεύουσα. Ενημερωτικό υλικό που μπορούν οι επισκέπτες να λαμβάνουν κατεβαίνοντας από το πλοίο, αλλά και πιθανόν η λήψη ηλεκτρονικών διευθύνσεων, οι οποίες στην πορεία μπορούν να αξιοποιηθούν διαχρονικά για να κρατηθεί ζωντανή η επαφή τους με την περιοχή, μπορούν σίγουρα να βοηθήσουν.

Ολα αυτά όμως απαιτούν οργάνωση και συντονισμό, και θα πρέπει να μελετηθούν σύντομα, ώστε να είμαστε έτοιμοι ενόψει της νέας τουριστικής περιόδου.

Υ.Γ.: Αξιοσημείωτη είναι φυσικά η πρωτοβουλία ορισμένων οδηγών ταξί, οι οποίοι αναλαμβάνουν από φέτος να δείξουν τα σημαντικότερα σημεία της πόλης στους επισκέπτες, έχοντας σε κάποιο βαθμό βρει τον τρόπο να αποκομίζουν όφελος προσφέροντας τις δικές τους υπηρεσίες.